štvrtok 3. mája 2012

Recenzia: The Harvard Lampoon - Nightlight: A Parody

Anotácia: O troch veciach som si bola absolútne istá.
Prvá, Edwart bol možno s najväčšou pravdepodobnosťou moja spriaznená duša.
Druhá, bola tu jeho upíria časť, - ktorú nemal veľmi pod kontrolou - čo ma chcela mŕtvu-
A tri, bezpodmienečne, neodvolateľne, heterosexuálne, gynekologicky, som si želala, aby ma bol pobozkal

A tak sa Belle Goose zamiluje do tajomného a iskrivého Edwarta Mullena, vo vtipnej paródii na Twilight od Harvard Lampoon.


Bledá a nešikovná Belle prichádza do Switchblade, Oregon, hľadajúc dobrodružstvo alebo aspoň nesmrteľného spolužiaka. Zanedlho objavi Edwarta, atraktívneho počítačového maniaka s nulovým záujmom v dievčatách.


Po tom čo bola svedkom pár čudných udalostí - Edwart nechal svoje jedlo na obede nedotknuté! Edwart ju zachránil pred letiacou snehovou guľou! - Belle má dramatické odhalenie: Edwart je upír. Ale ako ho môže presvedčiť, aby ju uhryzol a premenil na jeho večnú družku, hlavne keď sa zdá, že dievčatá mu prídu odporné?


Spolu s romantikou, nebezpečenstvom, nedostačujúcou rodičovskou starostlivosťou, šialeným správaním čumila a upírskym plesom, Nightlight je búrlivý príbeh upírmi posadnutého dievčaťa, ktorá hľadá lásku na všetkých nesprávnch miestach.


Moje pocity: 
Prosím, prosím, toto nečítajte! Toto bude extra krátka recenzia, z úplne jednoduchého dôvodu. K takejto blbosti už nemám viac čo dodať.
Aby ste náhodou nenadobudli zlý pocit, že som nejaká crazy fanúšička Twilightu, ktorá neznesie, aby sa na tú knihu povedalo pol zlého slova, nie som. Twilight som síce čítala, ale tomuto extrémnemu štádiu som sa vyhla. Twilight momentálne beriem úplne neutrálne. Nekydám na to, ani to nijako nevychvaľujem. Bola som v tej pološialenej fáze, keď som to čítala dokolečka a nad každou fotkou som áchala, bola. Dávno, pred štyroma rokmi -  temná minulosť. Už nie som. A tak som si myslela, že sa zasmejem, keď budem čítať toto tu. Že to bude vtipné, k veci, s peknými hláškami, a že to bude vkusné. Nebolo. Nebolo to ani vtipné a ani s peknými hláškami. Bolo to odveci. Úprimne som nepochopila pointu tej knihy. Jasné, že je to paródia, takže všetko z Twilightu sa muselo v negatívnom obraze nafúknuť, ale čo som čakala bolo, že to bude v rámci nejakých hraníc, kde to ešte bude dávať zmysel. Nebolo. Bolo to úplne odveci.
Čakala som, že to bude niečo na spôsob filmovej paródie Twilightu, tam som sa zasmiala - veľa a z chuti, ale táto literárna forma proste až tak vtipná nebola. 


Dej:
Asi zbytočne tuna niečo hovoriť. Proste Twilight: Belle dôjde do Switchblade kde stretáva Edwarta. Potom čo ju párkrát zachráni pred hrozivou rútiacou sa snehovou guľou a inými život ohrozujúcimi vecami, Bella naberá podozrenie, že Edwart je upír. A keďže sú obaja úplne mimo jedinci, dokonale sa k sebe hodia. 


Nájdeme tu aj zmienku o vlkolakoch, budú aj zlí upíri a aj ples. Všetko úplne inak ako by ste čakali... Dokonca si prečítate aj rýpnutie do zasadacieho poriadku, podľa ktorého vládne na všetkých amerických školách veľká rivalita, aspoň čo sa stolov v jedálni týka. 


Postavy:
Tu len veľmi krátko. Belle je nešikovná, naivná, jej mama je bez nej úplne stratená. Čo mi vadilo: v Twilighte bola René asi jediná nrmálna postava a tuju úplne zhovadili. Beriem, okej, párodia, ale toto sa mi prodte nepáčilo Belle zodpovedná žena v strednýh rokoch a jej mama obyčajné decko... Prestrel.
No a čarovný Edwart - obyčajný nechápavý ťuťo. Neschopný, vyplašený, s nulovým zmyslom pre humor, celú knihu predstierajúci, že je niečo, čo nie je.


Zhrnutie: 
Nepáčilo sa mi to. Priznávam, že na pár veciach som sa zasmiala, ale väčšinu času som to čítala spôsobom, že som len text prechádzala očami, bez toho, aby som si čo i len jedno slovíčko dala do nejakého súvisu. 
Ak ste už dlho nečítali poriadnu blbosť a máte veľa veľa času, tak si to skúste prečítať, možno má niekto iný zmysel pre humor, a toto mu vtipné príde... No bohužiaľ, mne to prišlo prinajlepšom trápne.
1 krásna hviezdička. Rovno doprostred Bellinho čela.

3 komentáre:

  1. Človek by od Harvardu čakal niečo lepšie :D A možno ani nie..

    OdpovedaťOdstrániť
  2. viem, ze ty s tym nie si spokojna a ked vravis ze je to somarina tak ti verim :) ale aj tak by som si to chcela precitat :) nevies odkial zozeniem tu knihu? :) alebo ak by si sa jej chcela zbavit alebo ju spalit kontaktuj ma :D :D

    zivotvosvete.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som ju mala len od kamarátky.:D Ale tá ju tuším našla u nás v PO v PantaRhei. :)

      Odstrániť