piatok 16. novembra 2012

Recenzia: Kody Keplinger - Shut Out

Anotácia:

Väčšina stredoškolských tímov súperí s nejakou inou školou. 
Na Hamiltonskej strednej je to občianska vojna: tím amerického futbalu proti futbalovému tímu. Čo sa týka Lissy - tá ma toho už dosť. jej priateľ, obranca Randy, sa na ňu vždy vykašle, aby mohol ísť vyprovokovať bitku s tímom futbalu, ale nastražiť pascu do ich šatne. 
Na Randyho auto trikrát niekto hodil vajce, keď boli Lissa a Randy spolu a bozkávali sa. Lissa sa rozhodne skoncovať so súťažením s partiou upotených chalanov o pozornosť svojho priateľa. 

Rozhodne sa ukončiť súperenie raz a navždy: ona a ďalšie frajerky hráčov uzavrú prísahu. Chalani nedostanú NIČ, kým tímy neuzavrú mier. Ale nepočítali s tým, že na škole vznikne nové súperenie: chlapci proti dievčatám. A Lissa rozhodne nepočítala s napätím, ktoré vládne medzi ňou a vodcom chlapcov, Cashom Sterlingom...



O čom?:

Stredoškoláčka Lissa si žije ten nudný život amerického tínedžera - škola, sem-tam párty, nejaký ten zápas, na ktorom nesmie chýbať, keďže jej najdrahší tam má hlavnú rolu. 
Keď môže, trávi so svojim frajerom každú voľnú chvíľu, čo jej dosť uľahčuje aj fakt, že jej otec si jej chlapca obľúbil, čiže pomerne časté návštevy nepredstavujú žiadny problém. Jediná chybička krásy jej dokonalého vzťahu je fakt, že kedykoľvek sú Lissa a Randy spolu, nejaký veľmi iniciatívny hráč amerického futbalu sa rozhodne, že nejaký ten malý úlet na účet futbalistu, by nebol odveci. Chápete: na ich strednej je to rivalita dlhé desaťročie! Preto si obe strany robia napriek ako sa len dá.
A tak sa dosť často stáva, že namiesto toho aby sa Randy venoval jej, ten pako behá polonahý po meste aby toho úplne nepodstatného človeka, ktorý mu hodil vajce na okno, chytil, poprípade pekne zmlátil. 

Až sa jedného pekného dňa Lissa rozhodne, že stačilo. A spolu s ňou sa tak rozhodne aj ďalších x frajeriek veľmi príťažlivých športovcov. Radikálne rozhodnutie padlo: Kým sa tímy neudobria, chlapcom sa nedostane NIČOHO. Žiadny sex, žiadne nič. 

Moje pocity:

Je všeobecne známe, že som prvú knihu od Kody žrala - lepšie povedané: zožrala - za pár hodín. Vedia to všetci - vrátane mojej bývalej slovenčinárky. Druhá kniha z pera tejto autorky je na tom nejako podoobne. Len mi to zabralo viac času, za čo ale môže škola, nie to, žeby sa Kodyn štýl zmenil z prudko čitateľného na nudný. To nie - Kody píše stále rovnako báječne a kniha sa číta sama. 


Kody je jedna z mála autoriek, ktorá sa nebojí témat ako sex a všetkých tých takých ošemetných vecí, ktorým sa väčšina YA autorov vyhýba. Jej hrdinky sú reálne, viete sa s nimi stotožniť a väčšinu času riešia veci ako každá baba v ich veku. Preto je jednoduché si ich obľúbiť a držať im palce. Shut out opisuje vývoj vzťahu dvoch mladých ľudí, poukazuje na to, že dôvera a zachovanie tajomstva je veľmi dôležité, a že aj priateľstvo s úplne neznámymi/nenávidenými ľuďmi je možné a veľmi prospešné.

Moje pocity z knihy sú z veľkej časti veľmi kladné. Ľahká angličtina, rýchlo sa to čítalo, malo to dej, spád, neboli tam žiadne zbytočné kecy, milostný trojuholník bol len v mikroskopickej veľkosti, a dobre zvládnutý, takže to bolo predýchateľné, hlavná hrdinka nijako extrémne neliezla na nervy a neboli tam žiadne nelogické bludy (čo ja u dnešných kníh vždy veľmi ocením :D). 


Čo mi, nie priamo vadilo, skôr čo ma mrzí, je fakt, že Lissa a Cash/Randy mi neprirástli k srdcu tak ako Bianca a Wesley/Toby. A mrzí ma to tak strašne až som z toho smutná. Pravdupovediac som čakala ďalší párik, ktorý by som si obľúbila, a ktorý by mi zostal v srdiečku tak ako Bianca s Wesleym. Ale Lissa a Cash boli... No oproti tamtým dvom boli títo dvaja suchí. Chémia tam bola, ale nebolo to také horúce a prudké ako pri The Duff. Čo je z môjho pohľadu tááák veľkááááá škoda. 
Boli aj horúcejšie chvíľky (zasa, aby som nekrivdila :D), ale vo všeobecnosti toto bolo také opatrnejšie a pomalšie . :)

Moje hodnotenie:

Keď sa človek na niečo teší, dopadne to zle. Ak má človek príliš veľké očakávania, zostane sklamaný. Ja som sa tešila a mala som očakávania. Zle to nedopadlo, v podstate som sklamaná až tak strašne nebola, ale úprimne som čakala od Kody niečo lepšie. Takže po Shut Out, The Duff stále zostáva mojou srdcovkou, a ja dúfam, že Kody nebude autorka, ktorá mala úžasný debut, a ktorej knihy sa jedna po druhej kvalitatívne zhoršovali.


4,5 hviezdičiek

2 komentáre:

  1. Super recenzia.^^ The DUFF sa mi veľmi páčila, prečítala som ju za jedno popoludnie... a akosi sa bojím pustiť do ďalšej knihy, aby som nebola sklamaná.:D Ale keď vidím tvoje pozitívne hodnotenie, eventuálne to risknem.:]

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja stále tvrdím, že keď človek neočakáva veľa, nezostane sklamaný. Choď do toho s chladnou hlavou, nie taká vyklepaná ako ja, a malo by to byť všetko okej. :D

      Odstrániť