nedeľa 15. januára 2012

Recenzia: Alison Goodmanová - Eona - Poslední dračí oko

Anotácia:
Dvanáctiletý Eon prochází už několik let intenzivním výcvikem v šermu a magii, má však nebezpečné tajemství. Ve skutečnosti je to Eona, šestnáctiletá dívka studující v přestrojení, aby se mohla stát Dračím okem, učedníkem draků štěstěny.
Když začne hrozit, že tajemství vyjde na světlo, octne se dívka uprostřed vražedného boje o císařský trůn a musí najít sílu k boji o vlastní život.

*Recenzia obsahuje spoilery na prvý diel.*

Pamätáte sa ešte na moju recenziu na Pobrežie hrôzy? Niekde tam som spomínala, že mám nové prirovnanie na hodnotenie kníh: Bolo to také super ako Pobrežie hrôzy.
TOTO bolo také SUPER ako Pobrežie Hrôzy. 
Okrem toho, že to bolo rovnako super, to malo s Pobrežím hrôzy ešte jednu spoločnú vlastnosť. Akcia, akcia akcia... Na každej strane - neúrekom.
K tomu si pridajte úžasnú zápletku, neskutočný spisovateľský talent autorky, kopu prekvapivých momentov a romantiku - ktorá síce bola veľmi zriedkavá (paradoxne bola z časti ťahúňom deja), ale už keď sa tam vyskytla, tak to stálo za to. Ale zasa nečakajte romantiku typu: Och, Eona, ako ťa ja strašne milujem. To nie. Skôr niečo v zmysle: poriadna hádka, poprevracané stoly a strašne pekné uzmierovanie sa. :D Vo všetkej počestnosti, samozrejme. :)
Skutočne neviem ako začať, a ani ako pokračovať. Nie bez toho, aby som vám naspoilerovala dej.
No ale...

Dej:
Po tom čo samotný veľký zaklínač Potkanieho draka, ctihodný pán Ido, zavraždil všetkých zaklínačov drakov, Eona uteká s predstaviteľmi odboja, aby našla cisára a ochránila ho pred jeho ctižiadostivým strýkom Stehonom, ktorý mu chce cisársku perlu vytrhnúť z hrdla.

Kým sa ale Eona s cisárom stretne, veľa vody ubehne. Medzitým pocíti čo je to smútok desiatich drakov, ktorí prišli o svojich zaklínačov. A aká skaza nastane, ak sa v energetickom svete spojí so svojou dračicou – zvyšných desať utrápených zvierat je jednoducho žiarlivých.

Predstavte si Eona - šestnásťročného chlapca, ktorý sa z úbohého učňa stal samotným veľkým dračím okom - zaklínačom draka. (To viete, český preklad... :D Ale o tom potom.)

A teraz si predstavte Eonu. Mladú zaklínačku zrkadlového draka. Eona je iná ako Eon. Ženskejšia, impulzívnejšia, tvrdohlavejšia, a hlavne príťažlivejšia pre niektorých mocných mužov...

Eona to v knihe nemá ľahké. Je vtiahnutá doprostred boja o rozdelenú krajinu, so svojou dračicou sú trňom v oku zvyšným desiatim drakom, ktorí na ňu útočia vždy, keď sa ocitne v energetickom svete.
Okrem toho pocíti čo je to múžská žiarlivosť a túžba po moci. No a aby toho nebolo málo, okrem svojej vlastnej túžby musí bojovať s túžbou jej pramatky Kinry, ktorá svoju zlosť votkala do nástrojov zaklínača draka – zvitku, kompasu a mečov.

V prvej časti Eonu samotný veľký cisár poučil o tom, že každý má ešte jeden skrytý charakter. A ako sa v tejto knihe ukáže, je to pravda nad pravdy.

Ani jedna postava v tejto knihe nie je len zlá, rovnako ako ani len dobrá. A každá postava si musí v priebehu celej knihy vyberať.

Láska alebo povinnosť.

Túžba alebo láska.

Moc bohov alebo správna vec.

Táto kniha je plná zvratov, tajomstiev, rozhodnutí a bojov. Dozvedáme sa čo nám hovorí červený zväzok, čo je to šnúra perál, kto bola Kinra a prečo zmizol Zrkladlový drak.

Ešte by som vám chcela povedať toooľko vecí, ale bez toho aby som spoilerovala, to proste neide. Môžem vám však povedať, že v knihe sa bude riešiť aj nejaká tá milostná zápletka (rovno dve) a za seba môžem povedať, že ma obaja mužskí protagonisti niekedy nehorázne rozčuľovali. Aj keď už od začiatku budete nejako tušiť, s kým skončí, v niektorých momentoch knihy by ste boli radšej, keby ste sa mýlili.

Ohľadom toho si som si spoločne s Eonou najčastejšie pokladala otázku: Chce ju kvôli nej, alebo kvôli jej sile? A čo je úplne najlepšie, na to aby sa všetko rozuzlilo a vyriešilo si budete musieť počkať do posledných strán, bez toho aby ste mali aspoň nejakú šajnu ako to skončí.

Tesne pred koncom knihy bol chvíľkový úsek, kde ste si mohli vydýchnuť, ale potom sa to tak zvrtlo, že som úprimne nechápala. Vôbec. Lebo čosi také by ma nikdy nebolo napadlo.

Preklad:
Toho nášho slovenkého sa dočkáte už v marci tohto roka. Keď vám však nerobí čeština problémy, v pohode. Síce som sa hneď na začiatku vyľakala, lebo namiesto Charta tam bolo Čart, a hneď som mala v mysli katastrofické scenáre, žiadna katastrofa sa nediala. Akurát Zaklínači drakov sa nazývali Dračí oči. Ale to je v pohode. Až na pár nelogických – zle vyskladaných – viet, to bol kvalitný a pekný preklad.Takže pohoda.





Moje hodnotenie:
Najkrajších, veľkých, žiarivých 5 hviezdičiek. A ja osobne tú knihu proste MILUJEM!
Aj keď si slováci určite chcú počkať na náš preklad, ja som rada, že som to nespravila, čakať do marca, aby som si prečítala tento zázrak? No určite! :D

2 komentáre: