piatok 4. mája 2012

Autor Interview: Emlyn Chand


Možno ste si niektorí všimli, možno nie, ale v bočnom paneli som už dlhší čas mala ikonku, že môžte očakávať interview. Konkrétne interview s jednou americkou autorkou, ktorá už úspešne vydala dve knihy - jednu zo žánru Young adult a jednu pre deti. Tento mesiac jej vychádza ďalšia kniha, v júni ďalšia... Bude mať jednoducho buzzy rok. :)
S touto milou Emlyn Chand som si vymenila pár pekných správ a hlavne vďaka nej mám pre vás ceny do Májového knižného hopu. :)
Keď som sa jej opýtala, či s ňou môžem spraviť interview, bola rozhodne za a trpezlivo čakala, kým pre ňu vymyslím otázky. :D
Tak a keďže mne tieto úvodné kecy nikdy veľmi nešli, prestávam s nimi a kopírujem vám mnou preložené interview s Emlyn Chand. (Nie je to žiadna sláva - ten preklad, - ale snažila som sa a skoro som pri tom zrušila nervy... :D)


  1. Povedz nám niečo o sebe, Emlyn.

    Som 27-ročná autorka detských a YA kníh. Taktiež som prezidentkou Novel Publicity a šialená majiteľka papagája. Oh, a narodila som sa s pevne chyteným perom v mojej ľavej ruke (Teda, to je to, čo hovorí môj Twitter).

  2. Emlyn Chand nie je tvoje skutočné meno. Kto si v skutočnom svete, ktorý nemá s knihami nič spoločné? Čo rada robíš, keď nepíšeš?

    Nie som nikto v normálnom svete, vážne. Mojou prácou je vydávanie kníh a mojou záľubou je ich písanie. Vediem knižný klub, píšem svoje vlastné knihy, chodím von s ľuďmi, ktorí milujú knihy – a hádaj čo? Radi sa rozprávame o knihách. Rozmýšľam o zmene môjho mena legálne na Emlyn, v blízkej budúcnosti. Sedí mi oveľa viac, ako to, ktoré mi bolo dané.

  3. Kto ťa podporuje/podporoval v tvojom písaní?

    Mojím najväčším podporovateľom je jednoznačne moja najlepšia priateľka Rebecca. Prečíta všetko čo napíšem aspoň trikrát a povie mi čo je dobré a čo by mohlo byť lepšie. Taktiež počúva moje bľabotanie o nápadoch, ktoré mám pre svoje príbehy a nikdy neprejaví ani náznak toho, že by bola unudená (čo určite je, aspoň niekedy – nakoniec, môžem rozprávať hodiny).

  4. Čo ťa inšpirovalo k napísaniu Farsighted?

    Všetko začalo s jednoduchým obrázkom – mojou tvárou v tých lacných veľkých slnečných okuliaroch, ktorá sa na mňa pozerala zo spätného zrkladla. Snívala som s otvorenými očami, keď nás môj manžel viezol cez Michigan na svadbu mojej sestry. Niečo na mojom odraze ma hrozne zarazilo. Cítila som sa, akoby zo mňa tie okuliare urobili slepú, a prišlo mi strašne divné, že za nimi bol stále čistý obraz, bolo to také protichodné. V tom čase čítal môj knižný klub Odyseu, kde je slepý Tébsky prorok Teresias. Začala som rozmýšľať o tom, aké by to bolo, mať „nevizuálne“ vízie budúcnosti, a formovať moderného Teresiasa. A aha, narodil sa Alex Kosmoritas. Nechcela som, aby bol sám v jeho psychickej subkultúre, tak som mu našla iné charaktery s inými rôznymi schopnosťami. Vďaka Bohu za môj chudobný zmysel pre módu. :D

  5. Sú udalosti vo Farsighted založené na nejakej udalosti v tvojom živote alebo na niekom koho poznáš?

    Žiadne špecifické udalosti som si zo svojho života neprepožičala, ale tie základné body som prispôsobila podľa seba. Farsighted sa odohráva v Grandon Township, fiktívne Midwestské mesto. Grandon je dosť ako moje rodné mesto Oxford, Michigan. Je veľmi malé, nudné a vie človeka trochu podusiť, hlavne keď nezapadneš do hlavného prúdu alebo nevynikáš v športe. Hlavný hrdina Alex žije veľmi osamelý život v Grandone (aký som žila ja, keď som vyrastala v Oxforde), preto to preňho toľko znamená, keď si konečne nájde priateľa.

  6. Veríš, že niektorý ľudia vidia budúcnosť, alebo proste sú schopní iných nadprirodzených vecí?

    Vieš ty čo? Toto je fakt dobrá otázka a ja neviem ako odpovedať. Často žartujem, že „mám nadprirodzené schopnosti, ale len v Indii.“ Myslím, že jedna moja časť verí, že takí ľudia existujú, že tieto veci sú možné. Kto nechce veriť v mágiu?

  7. Na čom teraz pracuješ?

    Robím na mojej detskej nižnej sérii. Prvá kniha Honey the Hero vyšla pred pár dňami, a druhá, Davey the Detective vyjde 26. júna. Je sranda písať pre mladšie publikum – pekná zmena z YA ;-)

  8. Pokračovanie Farsighted vyjde v máji, čo môžeme očakávať?

    Zatiaľ čo Farsighted nie je práve romantika, Open Heart je. Môžete očakávať oveľa viac sladkých situácií zasadených na prvkoch napätia a nadprirodzena. Open Heart sa tiež zaoberá problematikou, ktorá je pre mňa veľmi dôležitá – telesné problémy a sebaúcta u mladých dievčat. Simmi nosí číslo 14 (pozn. naša 42/44) a má problémy s príjmom potravy, čo je pre ňu veľký boj počas celej knihy. Dúfam, že veľa dievčat, ktorých sa to týka sa nechajú inšpirovať Simminou cestou.

  9. Mám knižný blog, takže, aká je tvoja obľúbená kniha?

    Odpoviem ti v dvoch častiach. Mojou obľúbenou knihou je jednoznačne A Prayer for Owen Meany od Johna Irvinga. Tá kniha má toľko vrstiev a zabáva ma na toľkých úrovniach... Tiež postavy v tej knihe mi pripadajú oveľa realistickejšie ako iné z hocičoho čo som kedy prečítala. Je to proste nádherné – to je pre to, to jediné slovo.
    Mojou obľúbenou autorkou je JK Rowling. Čím viac od toho od nej čítam, tým viac si uvedomujem, aká je to brilantná autorka. Ak by si odstránila označenia toho, kto danú vetu v Harrym Potterovy hovoril, stále by si vedela, ktorý charakter rozpráva. Rowlingovej sa podarilo vytvoriť zložitý a krásny svet bez toho, aby nechala svoje postavy počas vývoja trpieť, čo je nesmierne vzácne. Považujem ju za literárnu bohyňu.


  10. Počúvaš počas písania hudbu?

    Nie, nikdy počas písania hudbu nepočúvam, ale milujem počúvať ruch v pozadí v našej kaviarni, keď dopíšem. Kofeín a dobroty, áno prosím. :-D

  11. Je niečo čo by si chcela povedať svojim čitateľom?

    Po prvé a najdôležitejšie, dúfam, že sa čitatelia budú baviť. Mojim prvotným cieľom je povedať zaujímavý príbeh, ktorý ľuďom príde zábavný a ktorý budú radi, že si prečítali. Po druhé, rada by som contemporary Young Adul fiction obohatila o rozmanitosť a naučila čitateľov o krásach iných kultúr a iných spôsoboch života. Taktiež dúfam, že Farsighted je kniha, ktorá donúti sa zamyslieť – čo by som robil na Alexovom mieste? Mal niekedy Alex na výber, alebo je táto cesta jeho osudom? Aké by to bolo, keby som svet videl spôsobom akým ho vidí on?

  12. Ďakujem ti za tvoj čas. Prajem ti veľa štastia s tvojimi ďalšími knihami a všetkým ostatným v tvojom živote. Dúfam, že budem mať šancu prečítať si od teba viac kníh. :)

    Ja ti ďakujem za TVOJ čas, Mirka. :)

2 komentáre:

  1. pekny rozhovor :) aj ja chcem papagaja.. a druha odpoved sa mi paci velmi :)

    zivotvosvete.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  2. pekný rozhovor 8) veľmi rada by som si prečítala knihu o Alexovi...zdá sa mi to zase niečo nové 8)
    a súhlasím s ňou v Rowlingovej 8D

    OdpovedaťOdstrániť