piatok 12. októbra 2012

Recenzia: Lauren DeStefano - Pasca (Záhrada večnosti #1)

Anotácia:

KEDY MUSÍM UMRIEŤ?

Ľudstvo sa stalo časovanou genetickou bombou.
Nechcem zomrieť tak skoro!
Naozaj musí ľudstvo vymrieť?
Táto knižka vás vydesí, a zároveň dojme k slzám.
Pohľad do budúcnosti, o ktorej by ste radšej nič nevedeli.
Napínavé šokujúce i romantické čítanie,
ktoré prináša nečakané rozuzlenie.
Nebudete sa môcť dočkať druhého dielu s názvom Horúčka.



Rhine žije so svojim bratom-dvojčaťom na mieste, ktoré kedysi bolo nablýskaným Manhattanom. Dnes je to už len vyblednutý tieň miesta, ktoré tam bolo predtým. Siroty na každom rohu. Práca sa nájde jedine v továrňach. Nikto už veľmi nedúfa, že vedci objavia liek, ktorý by zabezpečil vyššiu životnosť mladých ľudí. 

Vo svete, v ktorom žije Rhine sa niečo strašne pokazilo. Ľudia bažiaci po dlhovekosti sa začali hrať na pána boha, a robili čachre-machre s genetikou. A tak sa stalo, že na svete ostali len dve generácie ľudí - tí najstarší, ktorí sa nemusia báť žiadnych smrteľných chorôb a môžu si viac-menej žiť spokojným životom ako dlho sa im len zachce. No a tí mladí. V novej generácii sa nikto nedožije 25 rokov. Telá dievčat začne v dvadsiatke napádať smrteľný vírus, na ktorý liek neexistuje, a oni v priebehu pár mesiacov zomrú v hrozných bolestiach. To isté sa chlapcom stáva v 25. 
A preto sú mladé dievčatá unášané zberačmi, aby mohli byť ako dobytok predvedené pred bohatých mladých mužov, ktorý by sa s nimi pokúšali stvoriť novú líniu odolnejších ľudí. 
To sa stane Rhine. Je unesená. A život v zlatej klietke zatvorenej na tisíc zámkov, teda v dome plnom nechutných tajomstiev sa môže začať. 


Rhine je pevne rozhodnutá od Lindena (čo je náš nádejný otec-sploditeľ) utiecť. Ostávajú jej štyri roky, a predstava, že ich strávi ako Lindenova prvá manželka, nie je to čo by ju robilo šťastnou. 
Našťastie je tu mladý sluha Gabriel, ktorého priateľstvo sa časom mení na lásku a ten dáva Rhine nádej. 

Aby Linden nevyznel ako ten, ktorý za všetko môže, a aby nevyzeral, že je to jeden nechutný chlap, ktorého zaujíma iba to, ktorú zo svojich najnovších manželiek oplodní ako prvú, musím sa dať na jeho obhajobu. Svojím manželkám by zniesol aj modré z neba, a vždy sa snažil, aby boli čo najspokojnejšie. A skúste si ho teraz vpasovať do roli toho zlého, to jednoducho neide. To, že bez výčitiek svedomia oplodnil 14-ročné dievča, ma síce dosť nahnevalo, ale v jeho svete to proste tak chodí. On bol chudák chlapec totiž tak strašne naivný, že človek si k nemu nemohol počas čítania vypestovať žiadny negatívny vzťah. To proste nešlo.

Tým zlým v knihe bol Lindenov otec, a ja vám garantujem - toho chlapa si neobľúbite. Ja som si ho po väčšinu dobu čítania predstavovala ako jedno beztváré monštrum, na ktorom svieti len ten jeho odporný úškľabok. A na druhej strane - celkom chápem prečo robil to čo robil.

Moje pocity:

Pasca je v svojom žánri dosť výnimočná kniha. Čo si človek, ktorý už za sebou nejakú tú dystópiu má, všimne po pár stranách.
Narozdiel od iných dystópií, v ktorých som bola zvyknutá na výraznú politickú linku, tu sa nič také nenachádzalo. Najskôr to bude tým, že nikto sa nedožil veku nad 25 rokov, ženy mohli skákať od šťastia, keď v relatívnom zdraví dosiahli dvadsiatku. Takže sa zrejme nikomu nechcelo štvať s revolúciami a snahou o zmenu režimu. Veď život si treba užívať kým sa dá. 

Ja som v knihe žiadne väčšie zádrhele či hluché miesta nenašla, čo je dosť veľkým prekvapením, keď vezmeme v úvahu, že kniha je autorkin debut. Podľa kvality, ktorou je kniha napísaná, by ste si pomysleli, že autorka má za sebou také dve-tri knihy.

Pasca je písaná veľmi ľahkým a skvelo čitateľným štýlom, v ktorom nie je absolútne nič násilné, a kniha krásne odsýpa. Preto sa stane, že si človek ani neuvedomí kedy, a polka knihy je za ním.
Štýl, ktorým autorka pojala túto knihy, je vypísaný. Nie sú v ňom žiadne zbytočné klišé, ani nelogické bludy, ktoré by do príbehu nesedeli a nútili čitateľa si klepať na čelo (v horšom prípade trieskať hlavu o stenu). Všetko je krásne premyslené, rozvrhnuté, a poetickosť, ktorou je to celé napísané, to je už len čerešnička na torte. 

Čo mi však, ani nie že vadilo, skôr, že mi to v knihe chýbalo, je nejaká poriadne akcia. To knihe chýba. A k mojej úplnej spokojnosti, mohla byť kniha lepšie vygradovaná, aby tam bolo to napätie pred prečítaním posledných strán. To však v knihe nebolo, čo jej zbytočne ubralo. Nie je to nič strašné, kvôli čomu by som knihu odsúdila na večné veky, ale pre taký ucelenejší zážitok z knihy, by to tam aspoň v malých náznakoch bodlo.

Moje hodnotenie: 

Priznám sa, že asi nie som schopná knihu, na ktorú sa klepem rok a pol, ohodnotiť veľmi objektívne.
Na jednej strane viem, že knihe chýba akcia a graduje tiež len tak jemne, čiže to úplná dokonalosť nie je. Na druhej strane celý ten nápad je tak strašne chorý(=geniálny), a celé je to pekne premyslený, nič čo by bolo zbúchané za pár minút a poriadne nedotiahnuté do konca.
Keby som to mala hodnotiť čisto len na tom, ako veľmi s mi to páčilo, tak je to jasných 5*.
Ale keď vezmem do úvahy tie malé chybičky krásy, a fakt, že tých 5* si šetrím pre pokračovanie (ktoré už mimochodom vyšlo)...
Odo mňa 4,5 hviezdičky.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu FORTUNA LIBRI. Knihu si môžte zakúpiť napríklad TU.

2 komentáre:

  1. Linden bol straaašne naivný, chudáčik 8( unikalo mu to podstatné, čo tam jeho otec vlastne robil.
    Kniha sa mi tiež veľmi páčila, ten koniec...no trošku asi nedotiahnutý, ale v konečnom dôsledku som si užila všetky strany knihy, takže mi to až tak nevadilo. Predpokladám, že v ďalších častiach tam bude nejaká tá akcia 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Je to fantastická kniha. Prečítala som ju na dúšok. Len mi trochu vadilo, že Linden sa nedozvedel pravdu. A možno by bol lepší trochu odlišný záver...

    OdpovedaťOdstrániť