utorok 3. januára 2012

Recenzia: Kiersten Whiteová - Zlodejka duší (Zlodejka duší #1)


Anotácia: Upíri 

                 Vidím veci, ktoré ty nevidíš.

                  Vlkolaci

                   Vypátram veci, ktoré ťa prenasledujú.

                  Premenliví

                 ... Ale teraz ťa neochránim ani ja.

Dej:
Evie je obyčajné šestnásťročné dievča s pekelne podrezaným jazykom. Teda... V rámci možností tej normálnosti. Od mala totiž pracuje pre MAKNAB (Medzinárodná agentúra na kontrolovanie nadprirodzených bytostí). Má schopnosť rozoznať, či je niekto človek, alebo nadprirodzená bytosť - mimochodom, veľmi užitočná schopnosť. Dokáže za pár minút skoliť upíra, a ešte mu aj veľmi milo povedať, že sa teší na ďalšiu spoluprácu. Jej kamarátka je morská panna, s ktorou sa môže rozprávať, len keď jej to počítač prekladá, a miluje obyčajný ľudský seriál z prostredia strednej školy. Po tom jedinom totiž túži – byť normálna. Samu seba najradšej vidí pri školskej skrinke alebo na plese v ružových šatách.
Jej život sa skladá prevažne z chodenia do akcií, a odháňania jedého nepríjemného vílieho tvora – chlapca, - až kým... Do MAKNAB-u nepríde jeden švárny junák. A kým všade naokolo nezačnú záhadne zomierať nadprirodzené bytosti...

Moje dojmy:
Zlodejku duší som si chcela prečítať už dlho, a keď myslím dlho, tak fakt dlho... Po originále som poškuľovala od minulého roku, z časti aj kvôli obálke. :D
A priznám sa, čakala som niečo iné.
Už úvodné strany vám prezradia, že s knihou sa nebudete nudiť a rozhodne sa budete smiať. Stránky tejto knihy sú totiž preplnené hláškami.
Ak od knihy čakáte nejakú prepracovanú zápletku, budete sklamaný. Teda, zápletka tam je, a veľmi pekná. Dokonca si dosť dlho počkáte na jej rozuzlenie, ale nie je to to, čo si na knihe zamilujete.
Je to hlavná hrdinka.
Áno, nemám preklep... Hlavná hrdinka.
Evie je proste... Super.
Nie je to žiadna dokonalá, na svoj vek vysoko vyspelá osoba. Správa sa presne na toľko koľko má, a tak, ako by sa správala asi väčšina 16 ročných ľudí v jej situácii (aspoň teda väčšinou).
Robí kixy, ide si za svojim, je tak tínedžersky tvrdohlavá, ale uvedomuje si aj, čo sa od nej očakáva. Nie je dokonalá, vie to, správa sa tak – nerobí zo seba spasiteľku ani nič podobné. Preto vám nebude liezť na nervy. Liezť na nervy vám budú len niektoré jej povahové črty – čo je super! Aspoň ja som z toho teda nadšená. :)
Nikdy nechodila do školy, a od mala značkuje upírov, trollov, strigy. S vonkajším svetom toho nemá veľa spoločného. Preto, keď sa na pôde MAKNAB-u objaví Lend – tvor, ktorého nikdy nevidela, a ktorý mal tú drzozť vlámať sa do kancelária v podstate hlavnej riaditeľky MAKNAB-u a niečomu ako jej matke, neváha a označkuje ho - je zvedavá. Porušuje pravidlá, riskuje... To všetko len aby zistila, že sa jej fakt, fakt páči.
To niečo začínajúce medzi nimi je tak iné, od toho na čom som si v knihách zvykla. Obaja sú mladí a pomerne plachí, preto vznikajú zaujímavé situácie obohatené o Evin humor a schopnosť situáciu popísať tak, že sa pri tom usmievate. 
A všetko je v rámci možností v pohode, až kým nadprirodzené bytosti nezačnú bezdôvodne zomierať a MAKNAB je nútený vyhlásiť režim pohotovosti.
Štýl knihy je iný. A mne trvalo pár strán kým som si naňho zvykla. V skutočnosti som túto knihu aj na chvíľu odložila, lebo je proste písaná tak, že si to buď prečítate – ak na to máte náladu, alebo to máte chuť zahodiť – ak na to nemáte náladu. Chvíľami vám bude liezť na nervy, ale dá sa to zvládnuť.
Ako sa prepletáte dejom, zisťujete o svete, ktorý Kiersten vytvorila viac a viac. Ak má Evie nejaké nejasnosti, máte ich aj vy. A rovnako ako aj ona, ste zvedaví.
Zápletka začína až trochu neskôr a skutočne nie je nijako svetoborná, ale je dostatočne zaujímavá na to, abyy ste pri knihe zotrvali a čakali na jej rozuzlenie – ktoré by mne v živote ani len nenapadlo.

Moje hodnotenie:
Zlodejka duší je veľmi milá kniha. Nechýba tam akcia, romantika, sranda a nejaké to napätie. Je to určené skôr kategórií 13-16, tá si to vie náležite užiť. Pre starších to môže byť trochu odrhovačka.
Objektívne zhodnotená, si zaslúži také 3,5 hviezdičky, ale ja tomu dám kvôli hlavnej postave 4 hviezdičky. Ak hľadáte knihu, ktorá vám na tvári vyčarí úsmev rozhodne nezvolíte zle, ak si zvolíte práve Zlodejku duší.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára