utorok 31. júla 2012

Deborah Harkness - All Souls Trilogy

O knihe Príbeh čarodejnice určite drvivá väčšina z vás počula, ak nie aj samotnú knihu čítala. Dnes pri mojom hypnotizovaní knižnice som si povedala, že vám niečo málo o tejto knihe, jej pokračovaní (ktoré vyšlo v angličtine nedávno) a žene, ktorá za tým všetkým stojí (teda o autorke), poviem.

(Koho zaujíma, kedy je plánované slovenské vydanie druhého pokračovanie, čítajte dokonca. :) )


Deborah je profesorka históri, čo iste každý z jej knihy cítil.

Vyrastala vo Philadelphii a okrem Kalifornie, New Yorku a Chicaga, žila aj v Oxforde a Londýne. Študovala históriu mágie a vedy v období 1500-1700.

Je taktiež milovníčkou vína a od roku 2006 vedie blog zameraný práve na tento alkohol.

Pred All Souls Trilogy napísala dve diela, ktoré nemali s fantasy nič spoločné.

Jej kariéra fantasy spisivateľky sa začala v roku 2008, kedy sa začala zamýšľať nad tým, či v skutočnosti existujú upíri a čo robia, aby si zarobili na živobytie. Príbeh čarodejnice je podľa autorkiných slov, nečakanou odpoveďou na túto otázku.




Prvú knihu z pera tejto autorky sme mali možnosť si prečítať už v októbri minulého roku a to vďaka vydavateľstvu Ikar.

Príbeh čarodejnice (A Discovery of Witches) je 552 stranovým príbehom historičky a čarodejnice Diany Bishopovej, a tajomného (a dosť starého) upíra Mathewa deClairmonta.
Ich cesty sa dosť nečakane stretnú pri hľadaní začarovaného zväzku - Ashmole 782. A tak skoro sa nerozpoja.

Kniha je plná historických a všakovakých iných zdĺhavých faktov, preto by som ju ja zaradila do nie práve najnenáročnejšej literatúry, pri ktorej môžete vypnúť a zrelaxovať.
Toto je skôr kniha, pri ktorej si váš mozog prevetrá aké-také znalosti z dejepisu, a možno aj biológie.

Okrem historických, biologických a alchymistických faktov táto kniha ponúka aj prepracovaný nadprirodzený svet a veľmi kvalitnú milostnú zápletku s nečakaných vyvrcholením (a pekne otvoreným koncom).

Goodreads rating: 3,96* (47 163 hodnotení - ku dňu 31.7.2012)
Moja recenzia TU.
Ukážka:

Rozhodla som sa: budem sa správať ako seriózna vedkyňa a s Ashmolom 782 budem zaobchádzať ako s bežným rukopisom. Nebudem si všímať horiace končeky prstov, zvláštny pach knihy a jednoducho opíšem jej obsah. Potom sa rozhodnem, s profesionálnou nestrannosťou, či je dosť sľubná a oplatí sa ju skúmať dlhšie. Napriek tomu sa mi chveli prsty, keď som rozopínala malé mosadzné spony. 
Rukopis vydal jemný povzdych. 
Rýchlym pohľadom ponad plece som sa uistila, či je miestnosť stále prázdna.

Druhé pokračovanie tejto trilógie s názvom Shadow of Night uzrelo svetlo sveta pred troma týždňami (10.7.2012) a nadväzuje na prvú časť. To hovorí anotácia a podľa mňa to bolo jasné už z konca prvej časti. 
Ja som ešte knihu nečítala, hlavne z dôvodu, že na toto v angličtine si fakt netrúfam. 

Anotácia na Goodreads hovorí, že Diana sa s polu s Mathewom presunú do Alžbetínskeho Anglicka. 
Diana musí nájsť niekoho, kto ju naučí kontrolovať vlastné schopnosti, aby neublížila sebe ani nikomu inému, a aby ich vedela správne využívať, keď to bude potrebné. 
Mathew sleduje cestu záhadného Ashmole 782 a stavia sa tvárou v tvár svojej minulosti, o ktorej si myslel, že sa ňou už nikdy nebude musieť zaoberať.
Mnohé recenzie hovoria, že ako to už vo väčšine druhých pokračovaní akejkoľvek viacdielnej série býva, aj tu si ústredná dvojica bude musieť prejsť istými milostnými problémami. 

Vo všeobecnosti sa k tejto knihe nájdu aj kladné ale aj záporné recenzie (ako to už vždy býva). Viacerí knihe vyčítajú nezmyselné vysvetlenie cestovania v čase, ktorému údajne chýba akákoľvek logika. Medzi negatíva tejto knihy patrí aj popretie niektorých faktov, ktoré autorka povedala v prvej časti, a nezmyselné správanie postáv - konkrétne Mathew v tejto knihe vraj nemal nič spoločné s Mathewom z predchádzajúcej časti. 

Ja osobne si však chcem utvoriť vlastný názor a knihu si určite aj napriek niektorým zlým recenziám kúpim a prečítam. 

Goodreads rating: 4,17* (5642 hodnotení ku dňu 31.7.2012)

No a konečne sa dostávam k informácii, na ktorú som nedávno natrafila pri browsovaní na nete, a o ktorú som sa chcela podeliť, a to je slovenské vydanie tejto knihy. 
Neviem na koľko je to oficiálne, a samozrejme, môže sa to ešte veľakrát zmeniť, no info, ktorú som ja našla hovorí, že táto kniha by mala uzrieť svetlo slovenských knižných pultov v apríli budúceho roku. Možno ste to už vedeli dávno pradávno, no ja som to objavila nedávno a straaašne ma to potešilo, keďže prvá časť sa mi skutočne páčila. :D

Každopádne, kto sa teší??? :D

O tretej a záverečnej knihe tejto trilógie ešte nie je známe nič. Ani dátum vydania a ani názov. :(

A ešte taká zaujímavosť na záver, filmové štúdio Warner Brothers Picture odkúpilo práva na celú trilógiu. Momentálne sa pracuje na scenári k prvej časti a osoba, ktorá za scenárom bude stáť je David Auburn (The Lake House - Dom pri jazere, Proof - Dôkaz). Dátum premiéry alebo nejaké iné konkrétnejšie informácie ešte nie sú známe. 

A čo vy, čítali ste Príbeh čarodejnice alebo sa ho ešte len chystáte čítať? Páčila sa vám tá kniha/nepáčila? Čokoľvek máte na srdiečku, môžete dať kľudne na známosť svetu dole v komentároch. :)

3 komentáre:

  1. Pekne spísaný článok.^^ Prvý diel som čítala a úplne mi nesadol, takže po pokračovaní asi nesiahnem.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja sa neviem dočkať. Mne sa prvý diel páčil už po prvom prečítaní až tak, že som si ju kúpila (prvýkrát som čítala knihu z knižnice). =) Dúfam, že aj druhý diel sa mi bude páčiť.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mňa osobne táto kniha zaujala hneď ako som ju uvidela na internete a dala som si ju kúpiť na Vianoce :) ešte som si ju ani nestihla dať pod stromček a už som ju hltala stránku za stránkou a aj dnes mám chuť si ju znova prečítať.

    OdpovedaťOdstrániť