sobota 15. septembra 2012

Recenzia: Hannah Harrington - Speechless

Anotácia:

Každý vie, že Chelsea Knot nevie udržať tajomstvo. 

Až doteraz. Posledné tajomstvo, ktoré prezradila, ju premenilo na spoločenského vyvrheľa - a niekomu skoro spôsobilo smrť. 

Chelsea preto prijala sľub mlčanlivosti - aby sa naučila, kedy má nechať ústa zatvorené, a aby prestala každému ubližovať.
Keď si myslela, že držanie tajomstiev je ťažké, nerozprávať, keď je ignorovaná a ponižovaná, je horšie. 

Ale v tichu je sila, rovnako ako aj v pár nových priateľoch, ktorý jej idú naproti - ľudia, ktorých si nikdy predtým nevšímala;  ako aj v chlapcovi, do ktorého môže byť zamilovaná. Len či jej nový priatelia budú schopní jej odpustiť. A či bude ochotná odpustiť sama sebe.




Chelsea žila svoj doterajší život v malom mestečku, kde zhromažďovala tajomstvá a špinu na každého dýchajúceho tvora. A že získsné informácie vedela pekne zúžitkovať vo svoj prospech, o tom nemôžu byť žiadne pochybnosti. Obklopená stredoškolskou elitou, s najlepšou priateľkou, s ktorou chce každý chalan spať a každá baba ju chce považovať za svoju BFF, Chelsea o pozvania na večierky zakopáva doslova na každom rohu.  Tou ostatnou časťou stredoškolskej populácie, ktorá radšej nechce mať s elitou nič spoločné, pohŕda. A jedinci, ktorý mali tú smolu, že na nich Chelsea niečo vyhrabala, si v podstate môžu vypisovať úmrtný list. Štipľavé klebety - to je jej najväčšia radosť. Štipľavé klebety, ktoré vie so šikovnosťou jej vlastnou šíriť nenápadne ďalej. 

Ale niečo sa pekne pokazí. 
Na veľkolepej žúrke, sa stane svedkom niečoho čoho nemala. A keďže je to ona - pekne veľká klebetnica, - tak štipľavú pikošku si nemôže nechať len tak pre seba. A tak sa stane, že to povie na celú hubu v miestnosti plnej ľudí. 
A vražedný kolotoč sa začína.  
Nebudem spoilerovať, čoho bola svedkom, a čo presne sa stalo, poviem len toľko, že reakcia okolia bola dosť prehnaná. 

Po tom, čo sa dozvie, že jej podrezaný jazyk, dostal človeka na pokraj smrti, si povie, že stačilo, a úplne prestane rozprávať. Nerozpráva sa vôbec s nikým, ani s rodičmi, ani s učiteľmi, no proste s nikým. 
Plus to má dosť zlé aj v škole (americké stredné školy sú tak strašne KRUTÉ; niekedy, teda skoro vždy, mám pocit, že autorky preháňajú, aby im to lepšie sedelo do príbehu, ale čím viac toho prečítam, tým viac o tom pochybujem). Všetci sa jej otočili chrbtom a nasprejované BITCH na jej skrinke, sa v podstate stalo dennou záležitosťou. 

Zostala úplne sama, bez akýchkoľvek priateľov, a to len preto, že spravila správnu vec. Denno denne je atakovaná. Odnesie si to aj jej auto, aj jej skrinka, a aj jej psychika. 

No nič nie je naveky také hrozné. A hlavná hrdinka si uvedomí, že známosti s novými ľuďmi jej nielenže pomôžu aspoň čiastočne sa zbaviť pocitu viny, ale ukážu jej, že jej pôvodné vyhliadky na ďalšie ukrutne ťažké dva roky na strednej, môžu skončiť úplne inak. 

Počas čítania doslova vidieť ako krásne sa postava vyvíja. Dialógov s hlavnou hrdinkou si v tejto knihe neužijete až tak veľa, ale na kvalite to vôbec neuberá. Je tu perfektne rozpracované jej myslenie, jej vnútorný svet a jej emócie ( a práve si pripadám ako na hodine literatúry... :D). 

Keďže kniha je venovaná vekovej kategórii akej venovaná je, o milostný príbeh nie je núdza. A chémia postáv je zvládnutá veľmi dobre. Okrem toho Chelsine komentáre o všetkom erotickom sú veľmi úsmevné, niekedy až vtipné.  :))


Že Hannah Harrington písať vie, a že jej písanie mi sadlo a som doňho neodvolateľne zamilovaná, to viem už viac ako pol roka.  Ale aj tak to musím napísať: Hannah Harrington písať VIE. Vie to geniálne, a to robí jej knihy úžasnými. A ja milujem každé jedno slovo, ktoré napísala.  Dokáže v čitateľovi vyvolať jediným slovom presne tú emóciu, ktorú zamýšľala, a to pekne intenzívne. Jej knihy nie sú tie hlúpučké knižky s obohratou zápletkou a žiadnym skrytým posolstvom. Jej knihy dokážu dať strašne veľa ak im to dovolíte.  Jej knihy majú hĺbku, nútia vás zamýšľať sa. Prehodnocovať, nesúdiť a pozerať sa na veci z každého možného uhla. 

Moje hodnotenie

Rovnako ako som si zamilovala Saving June (čo je autorkin debut), rovnako milujem aj toto. A dúfam, že v najbližšej dobe sa dočkám ďalšej knihy od Hannah Harrington, lebo môj šiesty zmysel mi hovorí, že aj keby napísala návod na skladanie origami, aj tak by to bolo neuveriteľne dobré.
Takže 5 hviezdičiek.  Veľkých a žiarivých. :)

6 komentárov:

  1. Ach, tuto recenzi jsem si neměla vůbec číst.
    Stále jsem se nedokopala k přečtení Saving June, ale obě dvě knihy mě prostě nalákaly na první pohled, jak obálkou tak anotací. Tady je obzvlášť zajímavý ten nápad se slibem mlčenlivosti.
    Opravdu navnazujicí recenze a jsem ráda, že se mám na co těšit:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hrozné je to, že v česko-slovenských čitateľských kruhoch to tuším ešte nečítal nikto (aspoň ja o nikom neviem), ani Saving June, ani Speechless. A ja potom nemám s kým rozjímať nad ich dokonalosťou.:( :D A tie knihy sú tak úžasné. To by si mali všetci povinne prečítať! :D
      A obálka Speechless - to je jedna dokonalosť. Aj na dotyk. :D

      Odstrániť
  2. pekná recenzia, hneď si pridám knihu to wishlistu 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka. :) Pridať do wishlistu, urýchlene si ju zohnať a čo najskôr prečítať. :D Ver, že by si neľutovala. :)

      Odstrániť
  3. To je cover?:O
    Inak, super recenzia, knihu by som si chcela prečítať... ale fakt to nesedí k môjmu predsavzatiu... uhhh.:D Uvidím.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej, to je cover. Že je úžasný? JE úžasný. To nevidno tak pekne na obrázku, na živo to je úplný masaker. Ja ho ešte budem ospevovať v chvastačke. :D A budem skúšať každý možný uhol, aby jeho dokonalosť bola vynikajúco viditeľná na videu. :D
      Inak vďaka. :) A určite si ju prečítaj, predsavzatie, nepredsavzatie. :)

      Odstrániť