sobota 19. novembra 2011

Recenzia: L.J. Smith - V moci tieňov (Upírske denníky #7)

Anotácia: Stefana zajali a uväznili démonickí duchovia, ktorí vo Fell's Church rozpútali peklo. Elena ho chce zachrániť, a tak sa vydáva na nebezpečnú púť do Temných rozmerov. Damon putuje s ňou, pretože on jediný pozná miesto, kde je Stefan uväznený. Elena sa nezastaví pred nijakou prekážkou, svoju lásku chce zachrániť za každú cenu. Okrem temných síl však bojuje aj s ďalším nebezpečenstvom - s utajenou túžbou po Damonovi, ktorá každý deň rastie...







Na začiatok:
Začala by som malým jazykovým okienkom. Niekde vzadu hlava sa mi marí taká vec, ktorú sme preberali na Komunikácii a slohu niekedy v siedmom ročníku. A to: Názov diela má korešpondovať s obsahom diela. Určite je vám všetkým jasné, čo to znamená.
A Upírske denníky – V moci tieňov toho mali s upírmi strašne málo spoločného. Vlastne skoro nič. Upíri sa v tejto časti len tak mihli. Nie nebojte sa, žeby ste boli ukrátení o Damona, to nehrozí, Damon je s nami celú knihu (čo nemôžem povedať o Stefanovi), ale k upírovi má tak blízko ako Elena po dokonalom ovládnutí svojej sily.
Možno sa vám po tejto recenzii (ak ju teda prečítate) bude zdať, že tomu dávam vysoké hodnotenie, ale aj táto kniha mala pár plusov a v porovnaní s predchádzajúcou časťou bola o trošku lepšia.

Moje dojmy:
Strata času. Jasne a stručne. Moja zvedavosť nadomnou zvíťazila a táto kniha ma obrala o týždeň života. Predtým ako som ju začala čítať som si znova prečítala šiestu časť, len nech mám jasno v tom čo sa tam dialo. Už tam som sa premáhala nech to dočítam. Do sedmičky som šla s odporom. Ktorý nepoľavoval celú knihu. Predtým ako na vás vysypem spŕšku mínusov, si dovolím vymenovať tých pár plusov.

Dejová línia:
Sedmička plynule naväzuje na koniec šestky. Záchranná misia v zložení Matt, Elena a Damon sa ženie do temných rozmerov nájsť kľúč, ktorým by zachránili Stefana.
Véééľké plus tejto knihy bolo, že dej plynul. Neskákalo sa od postave k postave, ako tomu bolo v šestke. Jedna udalosť nadväzovala na druhú, a nemuseli ste každú chvíľu rozmýšľať čo má to a to spoločné s tým a tým.
Začiatok knihy sa trošku ťahal, ale neskôr (asi po 100 stranách) sa to zlepšilo a normálne to nabralo aký taký spád (teda spádom by som to nazvala po zavretí oboch očí, ale no...).
Druhá polka knihy sa zasa troška spomalí, keď prídu na rad trošku zdĺhavé opisy, ale to nebolo zas až tak strašné.

Ďalšie plus bolo vo vymiznutí sci-fi prvkov, ktoré si L.J. tak obľúbila v šestke.
Áno, áno, áno!!! Vraciame sa späť k fantastike a mystike. Ale neradujte sa predčasne.
Ono tá fantastika a mystika boli prevažne založené na japonských poverách (?). Niečo na ten spôsob. Celé to malo nádych takej “ľudovej slovesnosti“. Japonskej ľudovej slovesnosti (WTF?).

A spoločne s japonskými poverami prišli – pozor! - japonské slovíčka! Strašne rušivý prvok. Ono sa to nedalo v niektorých prípadoch ani prečítať, a ono si to Elena ešte v pohode aj pamätala... Po jednom počutí. Super-žena.


Ďalším plusom bolo Prostredie. Tam bolo vidno, že nad tým musela autorka aspoň trochu premýšľať, lebo to bolo dobre vymyslené. Vlastne as mi to aj celkom páčilo, až na čudné prvky, ktoré mi pripomínali koncentrák. Ale budiš, bolo to namakané.

Charaktery:
Niekto by mohol povedať, že je celkom normálne, že postavy svoje správanie pomenili, veď sa vyvíjajú, atakďalej. Ale toto bolo asi nad rámec. Trochu. Vlastne trochu dosť.

Začnem Mattom. Ten sa možno až tak nezmenil, ale to je ochraňovanie Eleny pred Damonom (a Damonove ochraňovanie Eleny pred všetkým ostatným), bolo po čase trochu na nervy. Inak sa Matt nejako extra v knihe nevyskytuje. Lebo po určitej dobe putovania s Damonom a Elenou to zabalí a vracia sa do Mystic Falls.

Bonnie s Meredith sa v knihe objavujú od polky. Oni dve sú vo všeobecnosti asi najmenej zmenené charaktery. A asi jediné, ktoré vám v tejto knihe nebudú liezť na nervy.

Damon. Môj milovaný Damon. Jeho postava bola taká super! Bola... Aj z neho sa stáva čudne vymletý jedinec mužského rodu, ktorému Elena počarila tak, že konec. Síce aj on má svetlé chvíľky. Chvíľky, keď je aspoň trochu podobný tomu Damonovi, ktorého poznáme z iných kníh. Inak žiadna sláva. L.J akoby tak strašne chýbal Stefan, že sa rozhodla, že keďže sú bratia, tak majú nejaké prvky spoločné, trošku zo Stefana dá do Damona... A tak nám z Damona spravila viac-menej Stefana číslo 2. A Elena je šťastná prešťastná, že jej slová sa potvrdili, a Damon nie je až taký zlý. Akoby aj mohol, keď je bratom dokonalého Stefana?

No a nakoniec, najväčšie sklamanie knihy - Elena. Aj vy ste mali radi tú Elenu z prvýh štyroch kníh? Táto Elena je ako niekto úplne iný. V podstate prvých 150 strán nerozmýšľala nad ničím iným, len nad tým ako je ona dokonale krásna po svojich rodičoch, ako ona od strednej školy manipuluje všetkými chlapmi okolo nej... Proste je jedným slovom dokonalá. Začína niečo cítiť k Damonovi, čo si však zakazuje, veď tu je predsa na záchrane svojej spriaznenej duše Stefana. A Damon je z nej úplne mimo. Elena je totiž prvá žena po 500 rokoch, ktorá v ňom neprebudila iba túžbu po krvi.
Stará, sebavedomá a väčšine ľudí sympatická Elena si vzala voľno, a prišla táto... Ja to neviem ani pomenovať.

Záver:
Rozhodne sklamanie, aj keď po šiestej časti – ktorá už horšia ani byť nemohla, - to zas až taká katastrofa nebola.

Moje hodnotenie:
Jediná vec čo zachránila túto knihu bolo prostredie, a vytratenie molochov. Kniha stratila všetky prvky čo mala kedy spoločné so sci-fi, čo mňa strašne teší, a tak knihe dávam vyššie hodnotenie ako jej predchodkyni.
Síce žiadna sláva, ale s Upírskymi denníkmi to ide dole vodou každou knihou, takže toto mohlo byť oveľa, oveľa horšie.
Knihe dávam 3 hviezdičky.

4 komentáre:

  1. mne sa to pacilo)
    Inak pozyvam ta k sebe na giveaway kde vyhra je taska plna darcekov, zucastnit sa mozes tu:
    http://cookieswardrobe.blogspot.com/2011/11/second-international-giveaway.html

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ono sa to viacerým ľuďom, čo som pozerala, páčilo, a dávali tomu vysoké hodnotenie. Ale ja si nemôžem pomôcť, proste mi celá tá kniha bola proti srsti.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. aspoň že tam už nebol ten červ či čo :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Moloch. :D Som alergická na červy, ešte po pozretí Secret Circle, dvojnásobne... :D

    OdpovedaťOdstrániť