štvrtok 12. apríla 2012

Recenzia: Emlyn Chand - Farsighted (Farsighted #1)


Anotácia: Život Alexa Kosmotorasa nebol nikdy ľahký. Jediný študent, ktorý sa s ním rozpráva je školský bitkár, jeho rodičia sú šialene ochraňujúci, a aby sa všetko ešte skomplikovalo, je slepý. Keď si myslí, že nikdy nebude mať šancu na normálny život, do jeho malého mestečka Midwest prichádza zaujímavé dievča až z Indie. Simmi je milá, múdra a chce byť Alexova priateľka. Plus, vonia ako mandle. Druhý ročník nakoniec nemusí byť až taký zlý.

Nanešťastie, Alex má na sklade ďalšiu schopnosť - nečakané a často trápne "videnie" budúcnosti. Nech skúša ako chce, Alex nedokáže ignorovať jeho vízie, hlavne keď ukazujú, že Simmi je v smrteľnom nebezpečenstve. S pomocou mysteriózneho média od vedľa a priateľov, ktorí si nesú svoje vlastné dary, sa Alex vydá na cestu, ktorá zmení budúcnosť.



Zhrnutie:
Farsighted je kniha, ktorá podľa anotácia sľubuje: akciu, nadprirodzeno, mysterióznu zápletku a nejakú tú romancu.
A to všetko v knihe skutočne je!

Alex je od narodenia slepý. Žije v malom mestečku, kde sa dokopy nič nedeje, zúfalo si túži nájsť nejakého priateľa a denno-denne je šikanovaný školským tyranom (klasický namyslený chuligán, ktorého si každý z vás vie predstaviť). Oh, a ešte sem-tam vidí budúcnosť. Takým svojským spôsobom, kde vlastne len cíti a počuje tú svoju víziu. A potom do jeho života vstúpi dievča... A s ňou kopa problémov a komplikovaných emócií.

Simmi je milá, priateľská, prišla z Indie, bombovo vonia a z neznámych dôvodov chce byť Alexova priateľka. Prečo nie!
A tak začne všetko klapať. Až kým Alex neuvidí Simminu smrť, či skôr vraždu, vo svojej vízii. Uprostred obeda. A ten neznámy chlapík Dex sa mu začne zjavovať čoraz častejšie, v čoraz čudnejších víziách.

A vtedy sa to všetko začína.

Vedľa kvetinárstva jeho mamy si nasťahuje obchod ďalší nový obyvateľ mestečka, prekvapivo – z Indie. Miss Teak a jej – dá sa povedať – veštiareň. Miss Teak vidí, že Alex je iný a tak mu začne s jeho víziami pomáhať ako sa len dá.

Vzťahy sa komplikujú, Alexove vízie sa opakujú, musí zachrániť Simmi a aj keď to vyzerá, že už bude dobre... Nebude.

Emlyn Chand a jej úžasný štýl písania: To je na knihe najlepšie – štýl akým je to písané. Autorka sa tak dobre vie hrať so slovíčkami, že sa kniha číta úplne sama. Jej štýl je iný. Možno je to tým, že jej hlavná postava je slepá, preto namiesto jednoduchého a častokrát bezduchého: Vošla do triedy. Mala krásne mahagónové vlasy a porcelánovo bielu pleť..., tu máme opisy pomocou ostatných vnemov. A to je perfektná zmena. Aspoň pre mňa, lebo ja osobne som knihu so slepcom ešte nečítala.
Proste ak už nie dejom alebo zápletkou, tým písaním by ma tá kniha tak či tak dostala.

Klasika: Všetci to poznáme. MILOSTNÝ TROJUHOLNÍK. Tak obľúbený prvok skoro všetkých dnešných autorov.
Nebudem klamať, je aj v tejto knihe. Ale je to o to zaujímavejšie, že sa pararelne riešia dva (alebo tri?).
Hlavným sú Alexove komplikované vzťahy medzi dvoma novoprišelými dievčencami (čiže bacha! Žiadne bezduchá “Bellovská“ hrdinka, ktorá si nevie vybrať medzi dvoma švárnymi junákmi. Kdeže! Ale jeden slepý šestnásťročný chlapec, ktorému sa dostalo pozornosti dvoch dievčat. Prúser!). A aby toho na chlapca nebolo málo, jeho vízie sa s ním tiež nepekne hrajú (ďalší chlapec – sok?).

V tejto knihe to koniec doslova zaklincoval. A aj podľa anotácie na druhý diel, to bude ešte VEĽMI zaujímavé (preto si anotáciu na druhý diel nečítajte, kým neprečítate toto. Tá anotácia je jeden VEĽKÝ spoiler na jednotku. :D) .

Moje hodnotenie: Úplne objektívne to hodnotím 4 hviezdičkami – kvôli niektorým nepotrebným (ale že absolútne zbytočným) úsekom. A kvôli tomu, že celú knihu čakáte na tú záverečnú akčnú scénu a keď už príde, je taká... Jednoducho mne osobne sa až tak nepáčila. Pre mňa aj najväčším negatívom tejto knihy bola práve tá záverečná scéna. Z neznámeho dôvodu mi bola strašne nesympatická. Ale aj tak, pocitovo – 5 hviezdičiek. Nie takých tých “Divergentovských“ 5 hviezdičiek, lebo úprimne povedané, táto kniha v sebe nemá ten potenciál, aby strhla davy, kvôli tomu aká je špecifická, ale aj napriek tomu veľmi pekných 5 hviezdičiek.

Na koniec:Na knihu Farsighted som pozerala už dosť dlho. Rating na Goodreads – skoro samé 5 a 4 hviezdičkové recenzie a anotácia zaujímavá. Najprv som si knihu len tak odklikla do to-read listu, tak ako tony ďalších, a po čase na ňu pozabudla. Tak som na ňu naďabila znova a všade ju všetci vychvaľovali - a to mi už nedalo. Začala so ju teda zháňať. A jediné k čomu som sa dopracovala bola 25 – stranová ukážka. Ktorá bola veľmi dobrá.

A tak zvedavosť vyhrala a skúsila som knihu zohnať všade možne – a neúspešne. To naštve. A tak mi to cez Veľkú noc, kedy je hŕba voľného času nedalo, a s malou dušičkou som napísala autorke, ktorá je mimochodom strááášne milá a v piatok večer ma niekoľkokrát zošokovala (písali sme asi do polnoci :D). Každopádne na môj prvý mail do dvoch hodín odpísala a Farsighted bol úspešne v mojom počítači. Momentálne je kniha v hlasovaní BookBundlz 2012 Book Pick contest a zatiaľ vedie.

Emlyn Chand je 27 – ročná autorka pochádzajúca z Michiganu a Farsighted je jej debut.

A nakoniec – Farsighted je self-published kniha, o ktorých ste si toho mohli neúrekom prečítať u Judit alebo aj u Luu. A táto sa podarila. :) 

 -    Chcete knihu vyhrať? Jednu možnosť máte napríklad TU. No ja som si pre vás v Máji tiež niečo pripravila. Všetko sa dozviete onedlho. :)       -

2 komentáre: