streda 17. októbra 2012

Recenzia: Lissa Priceová - Darcovia (Banka tiel #1)

Anotácia:

V Spórovej vojne prišla Callie o rodičov. S malým bratom Tylerom a kamarátom Michaelom žije ako tuláčka v opustených budovách a bojuje s renegátmi, ktorí sú pre kúsok jedla schopní zabíjať. Jedinú nádej predstavujú Prvotriedne destinácie, desivé miesto v Beverly Hills, ktoré založil a vedie tajomný muž. Destinácie získavajú mladých ľudí a ich telá prenajímajú seniorom, čo chcú byť opäť mladí. Keďže Callie beznádejne potrebuje peniaze, stane sa darkyňou. Čip, ktorý jej voperujú do hlavy, sa však pokazí a Callie sa zobúdza vo svojom tele v role svojej nájomníčky. Býva v jej dome, jazdí jej autami a stretáva sa so senátorovým synom. Cíti sa takmer ako v rozprávke, až kým nezistí, že jej nájomníčka má v pláne viac, než len užívať si druhú mladosť, a Prvotriedne destinácie chystajú niečo, čo by jej nenapadlo ani v tom najhoršom sne.


Predstavte si svet, v ktorom neuvidíte priemerne starého človeka. Nikdy. Po vojne, kedy skoro všetka populácia umrela, prežili len tí, ktorí boli vopred zaočkovaní, teda deti a všetky oddelenia geriatrie. V tomto svete, kde sa o deti štát starať prestal, sa prežiť snaží aj 16-ročná Callie so svojim mladším bratom. 

Keď sa povie pojem babka a dedko, každému si myslím napadne niekto, kto sa hojdá v hojdacom kresle, štrikuje, bafká fajku, hraje sa s vnúčatami, poprípade v tej vitálnejšej verzii - okopáva záhradku. 
V svete, v ktorom žije Callie, si však najstarší (ktorí sa dožívajú aj 250 rokov - medicína je predsa pokročilá) prenajímajú telá osirelých tínedžerov, aby mohli svoju mladosť prežiť odznova.
Teda kniha by sa dala vystihnúť slovami - v mladom tele starý duch.

Calliein brat Tyler je veľmi vážne chorý a večné potulovanie sa po uliciach, mu nerobí dobre. Callie potrebuje peniaze. Čo najviac a čo najrýchlejšie. Úplne zúfalá sa teda rozhodne prenajať svoje telo nejakej anonymnej najstaršej. Má to byť bezbolestné, ona si nič nebude pamätať, v podstate to bude akoby spala. Navštívi teda Prvotriedne destinácie, podpíše zmluvu a jej prenájom sa môže začať.

Moje pocity:

Darcovia sú priemerne napísanou knihou s originálnym nápadom a peknou dávkou akcie, preto je pomerne jednoduché nejaké tie chybičky krásy odpustiť.

Hneď na začiatku je čitateľ vrhnutý do sveta, o ktorom sa dozvie všetko na prvých pár informatívnych stranách. Čo ja osobne vnímam ako nedostatok. Niekedy je lepšie veci odhaľovať postupne. So správnym načasovaním to z knihy urobí dielo, ktoré nie je možné pustiť z rúk.
Tu ste sa všetky základné informácie dozvedeli hneď. Čakalo sa už len na začatie poriadnej zápletky.

Potom sa kniha primeraným tempom rozbieha a krásne vidno ako si autorka pripravuje pieskovisko na neskoršie zauzľovanie a zauzľovanie... Až kým to celé nevyvrcholí v posledných kapitolách, ktoré som si predstavovala všelijako, ale netrafila som sa ani približne.

Čo sa týka romantiky, tak tá bola. Bol aj ľúbostný trojuholník (tí spisovatelia sa nevedia poučiť či čo?! Všade samý trojuholník...). Ale nečakajte, že to bude to hlavné čo sa v knihe bude riešiť. Skôr to je tak v pozadí, ale za to podané veľmi príjemne. Hlavná postava síce prepožičiava svoje telo žene v pokročilom veku, stále je to však hormónmi nabité telo tínedžera. Takže o milé kiksy, a všetky tie také jemné romantické momenty rozhodne nebudete ochudobnení, len budú v menšom počte.

Akcie je tiež požehnane. Na každej strane sa niečo deje. Večne vás niečo núti otáčať strany a čítať ďalej. Hlavne to, a fakt, že kniha obsahuje minimum hluchých miest (po tom čo sa raz rozbehne, sa to zastaví až na poslednej strane), z nej robí perfektnú jednohubku, ktorú človek raz dva prečíta.

Moje hodnotenie:

Kniha určite má čím zaujať. Na zozname dystópií sa bez debaty radí medzi tie lepšie. A hlavne - nikto nemôže povedať, že nie je originálna. Samotný nápad je niečo čo tu ešte nebolo.


Ja milujem knihy so šokujúcou zápletkou alebo spracovaním. V skratke, na knihách zbožňujem čokoľvek odlišné. Darcovia ponúkajú šokujúci nápad, zápletku, vyvrcholenie (HLAVNE to). Celé je to iné. Iné, originálne a celkom slušne napísané.

Nie je to nič, čo by celý vás svet poslalo do teplých krajín na pár depresívno-úžasných minút. Takže, keď neočakávate niečo úplne skvelé, kniha nesklame a človek je schopný si ju užiť.

Odo mňa pekné 4 hviezdičky.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu FORTUNA LIBRI. Knihu si môžte zakúpiť napríklad TU.

1 komentár: