streda 20. februára 2013

Knižná katastrofa



... alebo: Toto radšej nečítajte

Vždy keď dočítam nejakú zlú knihu, snažím sa ten zážitok pochovať hlboko v mojom mozgu a podľa možností sa k nemu už nikdy nevracať. Negatívne zážitky sa jednoducho filtrujú. V tom prípade nerada o knihe píšem, nerada o nej čo i len ceknem, proste chcem čo najskôr zobrať do ruky nejaké umelecké dielo, s ktorým zabudnem, že na svete sú aj knihy, ktorým chýba akákoľvek logika.

Niekedy je však kniha tak zlá a nezmyselná, že by mal každý vedieť, aká zlá a nezmyselná je.

Obálka klame. Nie vždy, ale sú prípady s kruto krásnou obálkou a obsah je pritom vhodný na spálenie.
Recenzie klamú tiež. Ja knihy čerpám prevažne z Goodreads - overený zdroj. A keď má kniha prevažne 5 hviezd, tak na Goodreads to väčšinou znamená, že niečo na nej predsa len bude. Ale recenzie niekedy tiež mažu med popod fúzy a výsledok je úplne iný.

Prečo toto všetko?

Včera som dočítala knihu, ktorá klame telom - obálkou. A Goodreads v jej prípade klame až tak práši. A ja jej nedostatok logiky proste musím šíriť ďalej. Aby ste sa nedali oklamať ako ja. :D


Takže dnešná knižná katastrofa...

THE DEEPEST CUT



Sixteen-year-old Riley Williams has been able to see ghosts since the car crash that took her mother’s life and shattered her family. Guilt-ridden over the belief that she’s somehow responsible for her mom’s death, Riley is desperate to see her mother’s elusive spirit to gain her forgiveness. 

When her father moves the family to Scotland so they can all start over, Riley believes her life couldn’t get worse––that is until the ghost of nineteen-year-old Ian MacKinnon catches her purposely cutting herself. An uneasy truce quickly turns into friendship, and soon Riley’s falling hard for Ian. 

Riley believes her gift could help Ian end the curse that has kept him tied to the land for centuries, but that would mean letting him go forever and she’s not sure she is strong enough to do that. As if her life wasn’t complicated enough, the spirit of the woman who killed Ian returns and she’ll stop at nothing to keep Riley from helping Ian find eternal peace

Čo sľubuje anotácia?
Zaujímavú zápletku opletenú strašidelnou atmosférou plnou duchou. Aj zlých duchov. Bu bu búúú...

Čo vravia recenzie? 
Strašidelnejšie ako Anna dressed in blood. (Nečítala som, chystám sa čoskoro. Takže potom určite porovnám. Ale toto strašidelné bolo tak možno pre mladšieho súrodenca, takže... :D)
Hlavná hrdinka nie je žiadna tupá hus, má vlastný názor...
Romancu, ktorá vám zlomí srdce.
Vysvetlenú mágiu, duchov a podobné mystické srandy uspokojivým a zaujímavým spôsobom. 
Starobylé (=strašidelné) prostredie, dievča, ktoré vidí duchov a hlavný milostný interest, z ktorého budete namäkko aj v posteli s knihou v ruke. Čerešnička na torte: je tu zobrazený milostný vzťah, ktorý pomaly vzniká z kamarátstva, buduje sa tu dôvera a nie je to tak nenávidená láska na prvý pohľad, a bla bla bla... A podobná veta väčšinou v tých recenziách končí nejako takto: What´s not to love?!

My dear, there so much not to love... 

Čo vravím ja?
Aaaaaaaaaaaaaaaaa! Kto sa podujme a pôjde so mnou túto knihu rituálne spáliť? Že prečo? Čítajte ďalej. :D

The deepest cut je dokonalou zbierkou všetkého, čo na dnešných knihách pre mládež nenávidím. Resp. je výstavným kusom kategórie: zlá YA kniha.

Riley mala autonehodu. Zomrela tam jej mama. Riley sa zobudí v nemocnici. Nič si nepamätá. Plus - vidí duchov. Povie to otcovi. Nasleduje psychiater, terapie. Riley vidí duchov aj naďalej. Tentokrát to otcovi už nepovie. Otec sa rozhodne presťahovať do Škótska. Do starého domu. Riley tam príde. Je jej jasné, že na tom mieste bude kopa duchov. Riley sa poháda s bratom, jej psychika to znova nezvládne, a na to tu máme žiletky! Krásny (tak krásny, až vám to zlomí srdce) duch ju vidí ako sa reže. Je celý natešený z toho, že Riley ho vidí. Riley sa mu vyhýba. Potom sa s ním rozpráva. Tak zistí jeho krutý osud, že nemôže ísť ďalej a nájsť kľud, pretože naňho bola uvalená kliatba a on chudák musí blúdiť po starom pozemku svojej dvesto rokov starej rodiny. 
Tak sa doňho zamiluje...
A od toho okamihu to je samé: milujem ťa, neodchádzaj, sľúb, že tu zostaneš so mnou... A čerešnička: Riley predstava smrti vôbec nedesí, ak bude môcť zostať s Ianom. Áno, Riley pokojne zomrie, len aby bol náš sexy duch s ňou. 
Pomóc! 

Na vrchu toho všetkého je Rileyn problémový brat, ktorý vôbec nie je problémový, je len tínedžer. Taký akým bola aj Riley predtým, ako mala autonehodu a autorka si zmyslela, že je namieste, aby od toho okamihu mohla Riley všetko dospeláckym pohľadom posudzovať, kritizovať, odsudzovať a moralizovať. Drogy sú zlé, alkohol je zlý, živí 17 roční chalani sú zlí (mimochodom, toto je tiež TÁ kniha. Riley príde do nového mesta a všetci chalani sú z nej zrazu úplne namäkko, alebo skôr natvrdo?). Všetci chcú nevinnú Riley len pretiahnuť. Sex je dobrý len s duchom, ale je dobré, že k žiadnemu nedošlo, pretože potom by to všetko bolo ešte ťažšie a ešte patetickejšie. 

Scary prvkom v tejto knihe má byť zrejme zlý duch služobnej, ktorá pracovala pred dvesto rokmi pre rodinu nášho zblúdilého ducha. Chudák dievča sa doňho zamilovalo. On do nej nie. Tak ho zabila a uvalila naňho kliatbu, že musí zostať tam kde je. Teraz sa jej nepáči, že prišla nejaká Riley a cukruje sa s Ianom (čo je náš modrooký, dlhomihalnicový, hranatý, svalnatý duch). Snaží sa zabiť Riley, jej brata, jej babysitterku, jej kamarátov.. Enough? 
Priznávam, že niektoré scény mali potenciál byť scary, škoda len, že ich autorka nedotiahla dokonca a namiesto dobrého scary kriku sa naša silná Riley cez všetko preniesla pevnou vôľou a z jej úst neunikla ani hláska.

Čo je však najhoršie čo môže byť... Keď si autorka šliape vlastnú knižnú logiku. Rozumej: na začiatku Riley cez Iana v pohode prešla, akoby nebol viac než vzduch a o 50 strán ďalej si už veselo vymieňajú vzrušujúce jazýčkové a Riley nadšene ohmatáva jeho bicepsy/tricepsy/tehličky na bruchu a iné vpracované časti jeho tela... WHAT THE FUCK?!

Koniec skončil ako inak cliffhangerom. A ja priznávam... Keď na mňa príde masochistická nálada, tak sa do toho možno ešte pustím. :D

Okrem toho cliffhangera bol však koniec strašne odveci... 
SPOILER! Do mesta sa z prázdnin vráti rodina, ktorá teraz vlastní zámok, v ktorom kedysi býval Ian s rodinou. Sú to príbuzný Ianovej rodiny. Tínedžerský syn vyzerá ÚPLNE ako Ian (Ian sa medzitým vyparil na večný odpočinok, ktorý mu bol dvesto rokov odopieraný a našu Riley nechal samú a zlomenú. Zlomenú tak strašne, že štyri dni nevyšla zo svojej izby.) Nový krásavec uvidí Riley a hneď zatúži prepletať si s ňou prsty a odviezť ju domov. A naša Riley s dierou v srdci, ktorú tam zanechal Ian ochotne ide, pretože síce novodobá verzia je o 4 centimetra vyššia ako duch jej srdca, inak sú však ako dvojčatá. A Ian by sa určite nehneval, že pohla so svojim životom ďalej. ... s jeho navlas podobným príbuzným. 

Túto nádheru má na svedomí pani menom J.A. Templeton. A tá sa milo rozhodla, že jedna kniha nestačí.                                                          
Príbeh Riley pokračuje v ďalších dvoch knihách, ktoré nesú názov: The Haunted a The Departed. No a aby toho nebolo málo... Život Iana predtým ako stretol Riley tvorí 55 strán a volá sa The MacKinnon Curse: The Beginning.

Čítanie tejto knihy odporúčam jedine v tom prípade, že máte chuť na niečo zlé. Ak máte chuť na nejaký kvalitný príbeh s duchmi... Je mi ľúto, táto kniha to nebude. Hľadajte ďalej. :D

Toť odomňa všetko. Uvedomujem si, že tento článok bol pravdepodobne koncentrované nadávanie na jednu úbohú knihu, ale ja som to zo seba musela dostať. :D A zisťujem, že toto koncentrované nadávanie sa mi nejako zapáčilo. Kto vie... Možno z toho vznikne aj nejaká nepravidelná rubrika. :)

8 komentárov:

  1. Hahaa,krásna recenzia :D ... Fuuuh. Mne to pride ako literarny gyc a plagiat Twillightu..len neslo o upira, ale o ducha..:D Ble.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som ten pocit tiež mala dosť často. :D Vykradnutý Twilight, ktorý si autorka pretvorila na svoj obraz podľa potreby. :D

      Odstrániť
  2. 8D wau, takže tomuto sa vyhnem, diki 8D
    Duchov mám v knihách rada, tiež sa chystám na Annu, ale toľkoto klišé? preboha, to by som asi nevydržala.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja milujem ironicko-sarkasticko-cynické recenzie. Na tých sa dá tak dobre nasmiať. A toto tu je neuveriteľné. Kým som si neprečítala patetický koniec zo zvedavosti by som možno po knihe siahla ale takto ani za nič. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ono tá kniha bola celá odveci (a plná plná klišé), ale ten koniec to zabil, ale že už úplne. :D
      A mňa baví podobné "recenzie" písať. Dobrý odbúravateľ energie. :D

      Odstrániť
  4. Úžasná recenzia, ako vidím táto kniha je plná klišé :D Ale podľa anotácie vyzerá fakt úžasne, ale už sa jej vyhnem :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka. :)
      Anotácia klame! Ja som na to kruto doplatila. A je tam toľko klišé, až som mala pocit, že mi to začne vytekať ušami. :D

      Odstrániť
  5. Aaaaaaa, trasiem sa len pri tej predstave niečoho tak desného.:D Dík za varovanie a ešte tak super napísané.:D Inak nechápem moc baby, ktoré sa oblizujú s duchmi. Teda, Mediátor je tak perfect, že mi to ani divné neprišlo, ale také Hereafter to bolo bleee.:P

    OdpovedaťOdstrániť