streda 8. februára 2012

Divergencia - zhrnutie


Pôvodne som zamýšľala, že napíšem recenziu na Divergenciu, ale po uvážení, koľko recenzií na Divergenciu, sa objavilo na blogspote za posledné dva týždne, som sa na to vykašľala. O čom tá kniha je, a že je geniálna, skvelá, úžasná, proste víťazka Goodreads choice awards - právom, - sa môžete presvedčiť na každom druhom (okej, tak na každom prvom) slovenskom knižnom blogu. Ja k nej môžem povedať len toľko, že som šla spať o pol štvrtej ráno, aj to s veľkou dávkou sebazaprenia - čo už o niečom svedčí, naposledy som šla nadránom spať kvôli Hrám o život. :D
Z čoho logicky vyplýva, že všetky varovania, ktoré sa vo vyššie spomenutých recenziách objavili, a to: nerozčítavajte si to na noc, berte vážne. Mojím jediným šťastím je, že som na marodke, tak som si nemusela lámať hlavu s otázkou, ako ráno vstanem. :D
Ešte by som mohla napísať o Divergencii čo len chcete - chválospevy, kritiku, básničku, atď., -  ale načo... Netreba. Vy zabrowsujte, a budete zahltený recenziami.

Ale aby som to zasa neprešla len tak, rozhodla som sa napísať niekoľko dôvodov, prečo si táto kniha fakt zaslúži vašu pozornosť (to viete, recenziu písať nechcem, ale aby som sa o takom dielku na tomto blogu nezmienila aspoň okrajovo? To by som si musela prestať vravieť, že mám nejaký knižný blog... :D)

Plusy:

  • strany sa otáčajú samé
  • akcia, akcia, akcia
  • kniha si udrží váš záujem od prvej až po poslednú stranu
  • prostredie
  • zápletka
  • politika (od prečítania Drozdajky, som nadšená skoro z každej knihy, kde sa rieši nejaká politika...)
  • romantika (och, prečo, prečo tam len muselo byť meno Štyri??? Ja som sa z toho stále tak divne cítila, že Štyri - what the hell??? Aspoň to nemuseli prekladať, aj keď chápem prečo to spravili... :D)
  • a zvraty, vážení, zvraty! :D  
Mínusy:
  • miestami nevypísaný štýl autorky
  • neschopnosť čitateľa prestať čítať (aj keď by sa to dalo brať ako plus, ale kto má potom maskovať tie kruhy pod očami?)
  • otvorený koniec (aj to by sa dalo brať ako plus, ale... To mám seriózne čakať do decembra??)
  • pokračovanie ešte nevyšlo (podbod bodu nad tým - véééľký nedostatok tejto knihy :D)
A nech dumám ako dumám, žiadne ďalšie mínusy ma nenapadajú. Možno len, že trištvrtiny knihy sa deje v podstate dookola to isté. Keby to nebolo tak dobre napísané, poviem, že to je zbytočne rozťahané, nepotrebné, nepodstatné... Ale bolo to napísané perfektne. Takže to nepoviem. Namiesto toho by som povedala, že kniha vás strhne, a už vás nepustí. Dá sa to nazvať veľmi dobrým úvodom k zvyšku, ale rozťahovať to skoro na celú knihu... Bolo to potrebné, ale vôbec by nezaškodilo, keby bola tým pádom kniha dlhšia. To mi asi vadilo najviac. Posledné kapitoly boli úplne skvelé, prečo to nemohlo pokračovať ďalej??? 

Hneď po dočítaní som si povedala: toto je 5* jak bič! A potom som sa nad tým zamyslela... Je to 5*, ale mohlo to byť o dosť lepšie. O dosť. 
Akože... Som knihou nadšená, je skvelá, ale viem si predstaviť, že s tou zápletkou a všetkým čo tam bolo okolo toho, to mohlo byť ešte lepšie. Čo ma celkom mrzí.

Aj keď moje posledné slová možno vyznievajú kriticky, a robia dojem, že kniha nebolo až taká úžasná, neverte tomu.

Bola.

Len ja som asi mala väčšie očakávania. :D A... Neviem, proste niekedy máte taký ten pocit, že kniha je skvelá, ale aj napriek tomu jej niečo chýba.  

5 komentárov:

  1. pekne napísané :) veľmi pekne! už sa na ňu teším :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja ju mám akurát rozčítanú .. a neviem prestať :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No... To sa stáva. :D Mňa aj celkom mrzí, že už to mám prečítané. Čudný pocit, keď si konečne prečítam knihu, ktorú si chcem prečítať už trištvrte roka. :D

      Odstrániť
  3. Paci sa mi tvoj blog aj tento clanok :)
    PS: www.livefreelifeforever.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť