piatok 28. decembra 2012

BEST of 2012: Paranormálne


Prichádza tretí deň a sním ocenenia v kategórii PARANORMÁLNE.

Vzhľadom na to, že som po istej dobe bola už absolútne zúfala, z toho, že poriadne neviem aké paranormálne tu trepnúť, tak som si dnešný rebríček dovolila rozšíriť aj o fantasy knihy. :) Veď to je skoro to isté. :D

Tento rok som toľko kníh so všakovakými kreatúrami prečítala, že by nebolo odveci to v tom budúcom obmedziť. :D Ja som také knihy rada čítala do malička, a zostalo mi to doteraz. :))
Možno to začalo Harrym, a možno nie... Úprimne, nepamätám si to veľmi. Ale ľúbila som ich vždy. 

Christopher Paolini - Odkaz dračích jazdcov

Dala som naschvál názov celej série, lebo v tomto roku som prečítala všetky štyri knihy o Eragonovi, a poviem vám... Bolo to super. Dlho dlho predlho som si chcela prečítať takú klasickejšiu fantasy, takže ja som úplne spokojná. :)
Do TOP-ky som ich dala preto, lebo... To je ERAGON jednoducho. :) Rozhodne neľutujem, že som s tými knihami strávila dva týždne letných prázdnin. :)

Alison Goodmanová - Eona

Niežeby som bola nejaký blázon do drakov, ale Eona je... Ja ju radím medzi jednu z tých lepších/najlepších kníh, čo som toho roku prečítala. A odkedy som ju dočítala, máta ma v hlave jej re-reading. (Myslíte, že keby som niekde splašila Hermionu, tak by mi požičala ten svoj časovrat? Takú vecičku by som využila. :D) Preto je jasné, že sa tu musela objaviť. :D
Ak ste o knihe doteraz nepočuli, odporúčam hodiť očkom na prvý diel. Kto Eona čítal a Eonu nie - moja recenzia by možno tiež mohla byť užitočná. :D
Prečo až TOP? 
Lebo som mala po dočítaní vygumovanú hlavu, nedala sa zatvoriť, kým som neotočila poslednú stanu, je to úžasne napísané, s perfektnou zápletkou, prostredím... A okrem toho, dôjde aj na romantiku. Veeeľmi dobrú romantiku.
No čo viac si priať? 

Kiersten Whiteová - Raz a Navždy

Tu by som tiež mohla uviesť celú sériu, ale popravde, posledný diel bol jediný, ktorý si zaslúžil miesto v nejakom TOP rebríčku. Aj tak si pripadám čudne, že to tu pchám.
Nič to ale nemení na veci, že kniha ma posledných sto strán chytila za srdce a spravila pekný guľáš v hlave... Preto som sa rozhodla tu spomenúť aj ukecanú Evie. Moju recenziu si môžte prečítať tu.
Tie knihy jednoducho nie sú nejako skvelé, ale so správnou náladou v infantilnej chvíľke si ich rozhodne dokážete užiť. No a Raz a Navždy je kapitola sama o sebe. Na pomery celej tej série, bola záverečná kniha o úroveň vyššie, a mne sa prosto páčila (!), takže...                                         
Becca Fitzpatrick - Ticho

A ja to kašlem.
Trištvrtine populácii sa kniha nepáčila, ja som ju milovala.  
Milujem celú sériu, milujem Patcha, milujem Beccin štýl...
No a čo, že si chcela nahrabať prachy. Nech si ich hrabe tými štyroma knihami, keď jej len to ku šťastiu chýba... Nech napíše aj desaťdielnu sériu. Ak by si udržala rovnakú úroveň ako prvé tri knihy, prosím...
Neviete si predstaviť ako sa teším na Finále. Neviete. :D Kedy vyjde? Kedy? Kedy? Kedy? Myslím v slovenčine, aby bolo jasné. Nerada mixujem rôzne vydania kníh z jednej série (áno, som tak trošku freak, no a čo!), takže by som si prosila slovenskú verziu. :D

Prečo sa tu ocitla? (Skoro som napísala OSKYTLA, to sa stáva, keď chcete naraz povedať ocitla a vyskytla... :D)
Lebo Patch.
Celá kniha síce bola slabšia ako taký Zavrhnutý alebo Crescendo, ale posledných 100 strán bolo eňo ňuňo.          
Pre viac mojich dojmov a pocitov si rozkliknite recenziu. -kuk-

Erin Morgenstern - Nočný cirkus

...perfektne sa to číta, je to dobre napísané a má to super atmošku. = Toto som povedala/napísala kamoške, keď som knihu kedysi dávno začínala čítať, a ona sa ma spýtala, že aké to je.     A takto nejako znela moja "recenzia" na Goodreads: Tak dobrú knihu som už dlho nečítala. Perfektné. Krásne. Nádherné. Úžasné!                                                                                
Ja skutočne netuším, či toto je paranormálna kniha, lebo ja netuším čo je toto za knihu. Ale hej, mala by sa radiť k tým paranormálnym. Snáď.                                                               
Viem však, že táto kniha je neskutočný literárny zážitok, a asi jedna z najkúzelnejších kníh aké som toho roku... Prd. Z kníh, ktoré som prečítala. Vôbec. Bodka. Finito.                                  
Toto je niečo tak komplikované, prepracované, dokonalo napísané, s tak magickou atmosférou...                             
Niekedy som fakt nechápala o čom autorka točí, ale koho to preboha zaujíma, keď sa tak dokázala hrať so slovíčkami, že stačilo zatvoriť oči, a ja som sa ocitla medzi stanmi cirkusu?!      
Prosím vás, nejaké dejové nejasnosti môžem kašľať. Tu išlo o zážitok. A ten bol dokonalý.                                                          
Ak by som mala odovzdať cenu za najkúzelnejšiu knihu, tak Nočný cirkus je tou najkúzelnejšou knihou. Bez debaty. 
Teraz s odstupom času ľutujem, že som v dobách minulých nenapísala recenziu, ale vtedy som skutočne netušila, ako mám na toto napísať recenziu. A je dosť možné, že by som to nevedela ani teraz. Mágia tej knihy sa jednoducho nedá vyjadriť slovami v recenzii. 
Je vám jasné, prečo ju tu spomínam, však? :D

1 komentár:

  1. Nočný cirkus som čítala prednedávnom a úplne ma očaril. Najprv som sa bála o čom tá kniha bude, lebo cirkusy nemám rada, ale táto bola nádherná :)

    Pozývam ťa na môj novovytvorený blog o knihách: http://nana-books.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť