pondelok 10. decembra 2012

Recenzia: Kiersten Whiteová - Raz a Navždy (Zlodejka duší #3)

Anotácia: 

Evina nadprirodzená minulosť sa neustále vracia a máta ju. Nová riaditeľka Medzinárodnej agentúry na kontrolovanie nadprirodzených bytostí ju chce nahovoriť na novú spoluprácu so strediskom.Temná kráľovná týra ľudí vo svojej jedovatej ríši. A nadprirodzení neustále tvrdia, že Evie je jediná bytosť, ktorá ich dokáže zachrániť pred ich záhadným, nebezpečným osudom.Celému nadprirodzenému svetu beží čas. A osud toho sveta má v rukách výhradne Evie...





Záverečná kniha trilógie Zlodejka duší definitívne uzatvára príbeh Evie a Lenda. V predchádzajúcej časti bolo veľmi výrazne naznačené, že nadprirodzení niečo od Evie chcú. Nevedeli sme však čo. V tejto časti zistíme, že MAKNAB má novú riaditeľku, ktorá chce mať Evie vo svojich radoch stoj čo stoj, nadprirodzení svoje snahy získať Evie zvyšujú a medzi vílami to vrie viac a viac každým dňom. Čas sa kráti, kráľovské dvory víl sú čoraz nervóznejšie, a Evie je ťahaná dvoma smermi. Jej rozhodnutie má silu zmeniť výzor celého sveta. Má dosť sily vykonať čo musí? Chce to vôbec urobiť? 

Moje pocity: 
Musím začať obálkou - netypicky, - ale musím. Lebo tá obálka je nádherná, a nie len na obrázku. Naživo je úplne dokonalá! Ešte nikdy som nebola taká vďačná vydavateľstvu, že nechalo pôvodné obálky, ako tu. No na tejto knihe je nie len obálka to, čo je skvelé.

Raz a navždy je suverénne najlepšou knihou celej série.

Zo začiatku som si myslela, že Evie bude jedna z postáv, ktoré sa za celú sériu nijako nezmenia a nevyvinú, čo ma jednoducho rozčuľovalo. Preto som bola šťastná, keď sa po oslave svojich sedemnástich narodenín začala správať dospelejšie. V tejto knihy asi najviac vidno vývoj jej postavy. Evie dospela - takým svojským spôsobom, ale dospela, - začala vidieť súvislosti, určila si priority a bola o veľký kus menej neznesiteľná ako obyčajne. No jej charakteristické vyjadrovanie zostalo.
Po dočítaní - mimochodom, o štvrtej ráno, v autobuse... so slzami v očiach - mi v hlave zneli samé superlatíva. A neustále som si opakovala, že je tak strašne odporné, ako na city bol napísaný koniec. Lebo vážne, to bolo zrazu strašne nabité emóciami, a mne osobne v týchto knihách ešte nikdy nezáležalo na tom čo sa stane tak strašne, ako pri posledných kapitolách tejto knihy. A koniec... Bol najdokonalejší a najhorší aký len mohol byť. Lebo presne tak je zakončená táto séria. Na jednej strane pocity šťastia, na druhej... smútok zmiešaný so sklamaním.

Čo musím na knihe vyzdvihnúť je zápletka, atmosféra a akcia. Táto kniha bola bez debaty najakčnejšou a najprepracovanejšou z celej série. Po tom čo sa o vílach dve knihy z veľkej časti iba hovorí, v tejto knihe dostanú víly veľa priestoru, a tak si budete v kľude môcť spraviť jasno či sú tie zlé alebo s nimi súcitíte, neznášate... Taktiež sa dostaneme na oba dvory, kde musím spomenúť opisy, ktoré robili svet víl originálnym a ľahko predstaviteľným.

Mne sa jednoznačne na celej knihe páčili práve všetky tie veci okolo víl, lebo k tomu sa predtým autorka nikdy nedostala, a veci konečne začali byť jasnejšími. A robilo to knihu temnejšou, komplikovanejšou a oveľa zaujímavejšou - odrazu sa o veciach nerozprávalo, ale skutočne sa diali.

Čo sa mi ale nepáči, a čo ma strašne mrzí je, že tu autorka pchala ľúbostný mnohouholník. Bolo to tak zaujímavejšie, rozriešilo to niektoré veci a pridalo to knihe nemálo strán, ale prečo? To sa fakt nedalo spraviť nejako inak? Okrem toho, každému je viac-menej jasné, ako to skončí, takže to bolo úplne zbytočné. Z môjho hľadiska to bolo najväčšie negatívum tejto knihy. Bez toho, by som možno knihu hodnotila aj plným počtom, lebo čítanie som si neskutočne užila, a radujem sa, že som si odškrtla ďalšiu sériu. Ale medzi Evie a Lenda nebolo potrebné pchať nikoho, oni dvaja sú schopní si spraviť sami dostatok prekážok, žiadneho iného tvora im netreba. Škoda, škoda, strašne veľká škoda.

Ďalším nedostatkom bol fakt, že všetky vedľajšie charaktery, ktoré mali s Evie priateľský vzťah si boli strašne podobné. Akoby autorka použila rovnakú šablónu na všetkých, pri ktorých chcela, aby si s Evie rozumeli. Čo knihe (v podstate  toto platí pre celú sériu) ubralo na pestrosti a po čase vám pripadalo, akoby to bol stále ten istý človek. Len s iným výzorom a iným menom... A aspoň keby to nebolo tak strašne očividné, ale ono to vidno už na prvý pohľad...


Moje hodnotenie:

Toto je kniha ako stvorená pre mladšiu sestru. Alebo ak máte náladu na niečo pekné, milé, s dobrou zápletkou, alebo na niečo menej dospelé. Kniha však určite nejako strašne neohúri, pokiaľ na ňu vyslovene nemáte náladu.

Dospelejšia Evie, prepracovaný dej, pár šokov, brutálny koniec a veľa veľa nadprirodzených = to je Raz a navždy.
Kvalitné zakončenie série a určite najlepšia kniha zo všetkých troch. Skúsenejšiemu čitateľovi však niektoré veci vyslovene bijú do očí svojou detinskosťou, a strašne to vadí.
Pre mňa síce najlepšia zo série, stále však "len" 4 hviezdičky.
A stále platí, ak na tieto knihy vyslovene nemáte náladu, ani ich do rúk nechytajte, privediete si prevracanie očí a rozhorčené vzdychanie na milión rôznych spôsobov.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Fortuna Libri. Knihu si môžete zakúpiť napríklad TU.

2 komentáre:

  1. Pekná recenzia 8)
    Ja sa na túto knihu strašne teším 8)
    Vyzerá, že je lepšie spracovaná, aj keď ja tie víly nemusím, lenže ak pridajú dobrú akciu do knihy, tak to je super 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ach, knihu si chcem prečítať už dlho (a táto recenzia ma povzbudila), lebo prvé dva diely boli také fajn milé oddychovky... ale už si veľa deja z minula nepamätám.:P Tak sa k tomu nemôžem dokopať.

    OdpovedaťOdstrániť