utorok 26. februára 2013

Recenzia: Gemma Malleyová - Zrodení pre smrť (Deklarácia #1)


Anotácia:
Veľká Británia, rok 2140.

Život na Zemi sa od základov zmenil. Ľudská civilizácia už nie je ohrozená smrteľnými chorobami, na ktoré veda objavila lieky. Nesmrteľnosť však prináša i možné riziká - najväčším z nich je preľudnenie. Preto bola prijatá deklarácia - každý obyvateľ môže mať len jedno dieťa. Kto zákony poruší, bude potrestaný. 

Pätnásťročná Anna sa narodila rodičom, ktorí mali dve deti. Teraz je označená za "Nadbytočnú". Aký život ju čaká? Dokáže sa vyrovnať so svojím osudom vydedenca?




Položili ste si niekedy otázku, ako to bude na našej planéte vyzerať o pár desiatok rokov?
Scenár knihy Zrodení pre smrť rozpráva o svete, v ktorom zmizli skoro všetky zásoby uhlia a ropy. O svete, v ktorom sa ľuďom podarilo dosiahnuť nesmrteľnosť.

Deti sa rodia, starí ľudia nezomierajú, zásoby sa míňajú a planéta je preplnená. Vtedy zasiahnu úrady, ktoré vydajú rôzne zákony a nariadenia. Ľudia, ktorí podpísali Deklaráciu, môžu mať len jedno dieťa. Výmenou za to sa však musia vzdať svojej dlhovekosti. Rodičia hlavnej hrdinky dieťa mali. A ani jeden z nich sa nevzdal nesmrteľnosti. Annu ukrývali, až kým ju polícia nenašla. Obaja šli za tento zločin do väzenia a Anna bola odvedená do internátu. Anna je nadbytočná, ktorej je od mala vštepované, že matka príroda ju nemá rada, a že má byť rada, že jej vôbec dovolia dýchať. Zločin svojej existencie napraví len tak, že sa bude správať nenápadne a bude slúžiť legálnym, ktorí narozdiel od nej, majú právo na "normálny" večný život. Annu nikdy ani len nenapadlo spochybňovať slová o jej zbytočnosti. Svojich rodičov nenávidí a chce sa len dobre zamestnať, aby odčinila svoj prehrešok voči matke prírode a stala sa tou najlepšou nadbytočnou. 

Kniha Zrodení pre smrť je dystópiou vydanou ešte v roku 2007. Ak by som to čítala v roku 2007, bolo by to niečo nové a originálne. Dnes, kedy je všade dystópií hojne, je už trocha ťažké prísť s niečím neobohraným. Aj napriek veľkému množstvu podobných kníh všade naokolo, je príbeh Anny svojim spôsobom výnimočný. 

Aj keď som sa počas čítania nevedela zbaviť pocitu, že som niečo podobné už čítala (najviac mi to pripomínalo knihu Darcovia, ale to bude len tým veľkým množstvom starých mozgov všade okolo :D), nejako mi to nevadilo. Kniha sa číta veľmi rýchlo, dej plynie a 263 strán zhltnete ako malinu, aj keď akcie je tam na môj vkus veľmi veľmi málo.  

Atmosféra tejto knihy je niečo, čo sa v dystópii často nevidí. V internáte, v ktorom sa z Anny stáva poctivá nadbytočná, má nad všetkým hlavne slovo slečna Pincentová, ktorá vo svojom malom svete vládne kruto. Bitky, tresty, samotky, dni bez jedla a plné práce. To je jej spôsob, ako nadbytočným pripomenúť, že sú nadbytoční. Medzi múrmi internátu to skôr vyzerá ako vo väznici. Deti sú ponižované a kruto trestané. A to všetko v mene vyššieho dobra, aby konečne pochopili, že ich rodičia ich nechceli. Že samotná príroda ich odvrhla. A čím skôr si niečo také človek uvedomí, tým lepšie preňho. 

Úprimne, mne postava Anny nebola sympatická (čo mi na knihe asi vadilo najviac. Nie je nič horšie, ako nestotožniť sa s hlavnou postavou). Celé to zachraňoval Peter, ktorý mal k Anne veľmi blízko. Nečakajte však nijakú romantiku, možno len strašne strašne máličko, pretože kniha je hlavne zameraná na vykresľovanie sveta a charakteru postáv.

Peter situáciu odľahčoval a jeho sarkazmus to celé spríjemnil. Anna bola postava, ktorá polovicu knihy dumala nad tým, že je nadbytočná, že to je zlé, že preklína svojich rodičov a miluje ľudí, ktorí jej vštepujú, aká je zbytočná, pretože len tí jej pripomínajú, kde je jej miesto. Ona za to zrejme ani nemohla, prosto mala veľmi kvalitne vymytý mozog a videla veci tak, ako to od nej bolo požadované. Čo je oproti ostatným dystópiám celkom zmena, vzhľadom na to, že všetky hrdinky sú si stále vedomé toho, ako prehnitý ich systém je. Anna v systém verila. Verila vo svoju nadbytočnosť. Viem, že by som zrejme mala byť rada, že je to niečo iné, ale mne to len liezlo na nervy.

Aj napriek tomu, že kniha je tenká, dalo sa tam toho ešte dosť poškrtať a viac rozvíjať príbeh. Respektíve toho napísať viac, pretože takto to na mňa celé pôsobilo len ako veľmi dobre pripravený úvod do niečoho väčšieho. Autorka mala celý svet rozvrhnutý tak dokonale a systém tak dobre premyslený, že je strašná škoda, že z toho nevytrieskala viac. Možno si to ale všetko šetrila na pokračovanie.
V knihe sa dozviete sa základné informácie o svete, utvoríte si názor na hlavné postavy a dostanete ochutnať malú ukážku z toho, čo si autorka pripravila do ďalších častí. Preto som skutočne zvedavá, čo si autorka pripravila ďalej, pretože na posledných stranách cítiť, že to bude ešte zaujímavé. 


 a pol

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Fragment. Knihu Zrodení pre smrť si môžte zakúpiť aj na stránkach internetového kníhkupectva ABCknihy.sk

2 komentáre:

  1. Mne bola zase Anna sympatická 8) Páčilo sa mi, že neišla zachraňovať svet ani seba, ale že proste prijala osud a poslúchala 8)
    Akurát dnes som tiež uverejnila recenziu 8D
    Mne sa to páčilo o niečo viac ako tebe, ale ten koniec bol taký trochu urýchlený pre mňa, inak super kniha 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja som to zatiaľ nečítala, takže netuším, či mi Anna bude sympatická. :D Ale už sa na ňu neuveriteľne teším. :)

    OdpovedaťOdstrániť