nedeľa 28. apríla 2013

Recenzia: Marie Lu - Legenda

Kniha plná nepretržitej akcie, napätia, romantiky a neočakávaných zvratov či prekvapivých odhalení vás nenechá ani na chvíľu vydýchnuť!


Vitajte v Americkej Republike - štáte, kde nad všetkým vládne autoritatívny vodca a všetko riadi armáda. V štáte, ktorý je vo vojne s vonkajšími kolóniami. V štáte, kde deti vo veku desiatich rokov skladajú skúšku, od ktorej závisí ich budúci život. Vysoký počet bodov - ste za vodou. Nižší počet bodov - vaša smola. 

June je pätnásťročné dievča, ktoré v desiatich rokoch získalo počas skúšky plný počet bodov, čo ju katapultovalo na najlepšiu školu, kde je jej geniálny mozog trénovaný a pripravovaný na získanie vysokej vojenskej hodnosti. Na druhej strane je Day, chlapec, ktorý skúškou neprešiel. Chlapec, ktorý sa motá po uliciach, a ako pätnásťročný je najhľadanejším zločincom Republiky. 

Dvaja na pohľad úplne odlišní ľudia, ktorých osudy sa nikdy nemali pretnúť. Všetko sa ale zmení, keď je Metias - brat June - zavraždený a hlavným podozrivým je práve Day. June hnaná smútkom a túžbou po pomste, sa vyberá Daya nájsť a osobne pomstiť smrť svojho brata. 

Kniha je rozprávaná striedavo z pohľadu June a Daya. June nám prináša pohľad do vysokých vrstiev spoločnosti, kde všetko riadia kapitáni a vojnoví hrdinovia. Kde je hlavnou prioritou udržať vzbúrencov na uzde a vydržať vo vojne s Kolóniami. Day je rebelom, ktorý proti republike podnikol dlhý zoznam výtržností. No je však aj obyčajným chlapcom, ktorý spraví všetko pre svoju rodinu. Vďaka nemu sa dostaneme medzi obyčajných ľudí, ktorí obývajú chudobnejšie časti Los Angeles. To dodáva knihe istú rozmanitosť a dynamiku.

Samotný dej knihy je dosť dobrý a v rámci možností neobohraný, čo mi ale vadilo, boli hlavné postavy. Postavy sú asi jediným prvkom knihy, ktorý vnímam skutočne negatívne. Dayovi som jeho reálnosť ešte ako tak verila - aj keď som sa veľakrát pozastavila nad tým, ako je možné, že v meste plnom vycvičených vojakov nie sú schopní chytiť jedného pätnásťročného chalana.

June však bola klasická dokonalá hrdinka, o ktorej dokonalosti autorka iba rozpráva, no ničím poriadnym to nepodloží. Nehovoriac o tom, že niektoré veci mi dopli o pekných pár desiatok strán skôr ako jej. A narozdiel odo mňa, ona bola údajne geniálna. Plus celá tá vec okolo jej vojenskej a inej geniálnosti bola trocha pritiahnutá za vlasy. Ale okej, je to predsa len dystópia a je tam možné hocičo.

Legenda je od prvej až po poslednú stranu typickou dystópiou, so všetkým, čo k tomu patrí. Kvalitne vystavaný svet, veľa akcie (na každej strane sa behá, bije, strieľa... Preto je kniha prečítaná pomerne rýchlo), bojachtiví hlavní hrdinovia, zlí politici, utláčaný národ, skupiny rebelov, sem tam nejaké menšie povstania a veľa veľa klamstiev a zákulisného poťahovania nitiek (čo ma v tejto knihe nesmierne bavilo, boli práve tie časti, kde som sa dozvedala, ako to vlastne s celou tou prehnitou Republikou a jej systémom je).

Na jednej strane kniha neponúkne nič, čo by sa nenachádzalo v každej druhej kvalitnej dystópii, no na strane druhej určite stojí za prečítanie.

Ak od knihy očakávate veľkú dávku originality, skroťte svoje očakávania - aby ste nemuseli byť na konci trocha sklamaní. Ak si však chcete prečítať nejakú klasickú dystópiu, ktorá síce neponúkne nič prevratné, čo by tu už predtým nebolo, no aj tak je svojim vojenským prostredím zaujímavá, pokojne do toho.





Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti ALBATROSMEDIA. Legendu si môžte zakúpiť aj na ich e-shope - na tomto linku alebo na stránkach internetového kníhkupectva ABCknihy.sk cez tento odkaz.

3 komentáre:

  1. Túto knihu si určite plánujem prečítať, dystópie zbožňujem 8)
    Čo ma trochu desí je malý vek hrdinov, čo by mi asi nemuselo vyhovovať, ale ok, uvidíme 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Kniha sa mi veľmi páčila. Hlavne preto, že som čakala, že to bude také ženské a trochu na city, ale nakoniec to bolo dosť drsné a vojenské, práve to ma veľmi milo prekvapilo :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. jední knihu milujú, iní zavrhujú... No napriek negatívnym recenziám som sa rozhodla, že sa do knihy pustím. Skrotím svoje očakávania a podme do toho!!!

      Odstrániť