pondelok 13. januára 2014

Recenzia: Julie Cross - Búrka - Uväznený v čase

Tematike cestovania v čase sa v poslednej dobe venuje veľa autorov. Jednou z mnohých výhod podobne ladených kníh je to, že takmer vždy budú originálne. Každý autor sa k cestovaniu v čase postaví po svojom a možností spracovanie je neúrekom... Po svojom sa k času postavila aj Julie Cross, ktorej knihu si už máme možnosť nejaký ten mesiac prečítať aj v rodnej slovenčine, a to vďaka vydavateľstvu Fragment.

O čom to teda okrem šialených ciest naprieč časom vlastne je? Jackson je mladý chalan, skoro ako každý iný. Študuje na výške, behá po brigádach, venuje sa frajerke... A sem tam si odskočí o pár hodín/dní/rokov naspäť v čase. Pelech lásky jedného dňa prepadnú ľudia, ktorí chcú od Jacksona bohviečo. Pri šialenom hádzaní opätkov do tváre útočníkov skončí jedna zblúdilá guľka v hrudníku Holly (jeho srdca vyvolená). A Jackson sa dostáva do roku 2007. Čo by nebol problém, horšie však je, že sa nevie vrátiť späť...

Už pri prvom pohľade na túto knihu som mala pocit, že to bude milý priemer, ktorý neurazí. Do poslednej tretiny bola táto moja domienka úplne správna. Ku koncu sa však veci začali šialene zauzľovať a ja som nestíhala sledovať, čo všetko sa deje. Úprimne ma prekvapil smer, ktorým sa nakoniec kniha uberala. Čakala som romantiku okorenenú cestovaním v čase. V podstate som to aj dostala, no čerešničkou boli tajné vládne organizácie a vedľajšie postavy, ktoré príbeh skvele dotvorili, takže si ho človek musel obľúbiť. A otvorený koniec, ktorý na čitateľa čaká, prinesie želaný účinok, a síce - úplne vás namotá na pokračovanie. Takto otvorený koniec som skutočne, skutočne nečakala. Bol to stupeň otvorenosti a množstva otáznikov, s ktorým som sa už v knihe dlho nestretla, takže akékoľvek možné závery vás v priebehu čítania napadnú, veľmi pravdepodobne budete úplne, ale úplne vedľa.

Aj keď Jackson s Holly neboli najhorší protagonisti príbehu, s ktorými som sa kedy stretla, neboli tí, ktorých som si obľúbila najviac. Medzi mojich favoritov patrí Jacksonov otec, ktorý sa svojou tajomnosťou a rozhodnosťou rýchlo zaradil na zoznam sympatických postáv. V obľúbenosti veľmi neutekal Adam - vedecký freak, ktorého teória a humor ma dostávali do kolien. Celú knihu odľahčil svojimi poznámkami, takže to nebolo vždy vážne. Krásne príbeh okorenil, ktorý tak neskĺzol do monotónnosti.

Stručne by som to zhrnula slovami, že Búrka síc neponúka detailne prepracovaný román a viackrát sa budete zamýšľať či vám vôbec dáva zmysel, no je to krátke dielo, ktoré prečítate raz dva a zanechá v človek skôr pozitívne ako negatívne emócie.

 a pol

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Fragment

6 komentárov:

  1. Tuhle knížku si chci přečíst, jsem na ni docela zvědavá :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Už som na túto knihu počula všeličo, ale podľa názorov väčšiny súdim, že by sa mi to zrejme nepáčilo :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vo mne zanechala skôr negatívne pocity a to som sa ňu dosť tešila :/

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Milujem knihy, ktoré sú o cestovaní v čase, ale podľa toho, čo čítam v recenziách, tak ľudia nie sú veľmi nadšení :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to taký slabší priemer. Ale žiadna katastrofa. :)

      Odstrániť
  5. Celkom by som si knihu prečítala, vyzerá to na fajn oddychovku.:)

    OdpovedaťOdstrániť