streda 23. júla 2014

Recenzia: Jaime Reed - Magická príťažlivosť

Mysleli ste si, že rozumiete, čo je to osudová príťažlivosť? Mali ste pocit, že prežívate tak spaľujúcu lásku, že z vás doslova vysáva život? Tieto metafory, ktoré niektorí šťastne či menej šťstne zamilovaní ľudi tak radi vypúšťajú z úst, autorka tejto knihy zmenila na doslovné situácie, pridala trochu tých povinných obekcávačiek, zoznamovačiek a nepotrebných informácií o kúpe nového auta či neznesiteľných nevlastných súrodencoch a tramtadadá - prvá kniha z brusu novej série o nebezpečných tvoroch je na svete.

Paranormálno fičí a zakázaná láska predáva, povedala si autorka a vykradla Súmrak. Asi zrejme takto nejako sa na pulty kníhkupectiev a do mojich rúk dostala táto... Kniha. 


Caleb je nebezpečný, Samara je obyčajná. On má tajomstvo a ona žiaden pud sebazáchovy. A protiklady sa predsa priťahujú! Znie to povedome? Neľakajte sa však hneď zo začiatku. Námet a tematiku autorka síce netrafila úplne ideálne, no čo ukrátila tu, pridala na jedinečnom štýle. Ak vezmem v úvahu, že toto je atuorkina prvotina, tak je to spracované dosť kvalitne. Nechýba tu humor, akcia, tajomstvá a čo je hlavné - úplne presne vystihla dávkovaie všetkého, čo sa v knihe dávkovať dá. Tým pádom nenastane situácia, že by ste sa pri knihe nudili. A nemôžem opomenúť záverečné strany, ktoré veľmi dobre vedia čo robia, a síce - navnadia vás na pokračovanie celkom úspešne. Ľudská zvedavosť je vec strašne silná a presne na ňu autorka v závere vsadila všetko - čo bolo to nalepšie, čo mohla urobiť, lebo to celú knihu v očiach čitateľa zdvihlo na oveľa vyššiu priečku, akoby si táto kniha reálne zaslúžila. Rozhodne to nie je záver, ktorý by vo vás nastolil náladu na zatváranie sa do tmavej pivnice, kde by ste v tichosti prečkali dobu do ďalšej časti, no istý zvedavý hlások vám pokoja nedá. 

Aj napriek všetkému, čo sa do tejto knihy autorka snažila vopchať, aby to odlíšila od slávno-neslávne legendárnej ságe Twilight, veľmi sa jej to nepodarilo a akýkoľvek čitateľ to veľmi rýchlo prekukne po prvýh vetách. A to je zle. Zle, zle, zle a ešte raz zle.

Suma sumárum tu máme knihu, ktorá sa samopričinením zahrabala do najhblších zákutí šedého priemeru a ani záver to nenapraví dostatočne na to, aby ste na ďalšiu časť čakali s ohryzenými nechtami. V podstate táto kniha neurazí a je ideálnym adeptom na večer, ktorý proste len potrebujete nejako stráviť a po ruke nemáte nič lepšie.


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Fragment. Knihu si môžete zakúpiť aj na ich internetových stránkach, a to na tomto linku

2 komentáre:

  1. Taky jsem hodnotila třemi hvězdičkami. :) Čte se to dobře a rychle, ale nic se tam neděje. :) Na další díly jsem zvědavá. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Škoda, že autorka zvolila takýto námet, keďže podľa tvojej recenzie celkom vie písať.:)

    OdpovedaťOdstrániť