nedeľa 3. marca 2013

Recenzia: Jamie McGuire - Beautiful Disaster (Beautiful #1)


Hovorí vám niečo kniha The DUFF alebo film Kamarád taky rád? Myslím, že určite. Obe zobrazujú príbeh dvoch ľudí, ktorí sa ocitli uprostred vzťahu friends with benefits. V knihe Krásna katastrofa tomu nie je inak. Je tu len malý rozdiel: Abby a Travis sú skutočne len kamaráti. Kamaráti, ktorí kvôli prehratej stávke spia noc čo noc vedľa seba na jednej posteli. Vo všetkej počestnosti. Akurát im to nikto neverí.

Travis je potetovaný bitkár, ktorý si náhodnými zápasmi zarába. Plus je charizmatický, až vám je z toho zle, a školský sukničkár, ktorý spal už doslova s každou, a dennodenne je na každom kroku sprevádzaný malým, no za to veľmi snaživým zástupom dievčat, ktoré si v pravidelných krátkych intervaloch prehrabávajú vlasy - Travisova pozornosť je to, čo sa ráta.

Je teda pochopiteľné, že reči o tom, že sú s Abby len kamaráti, im nikto neverí. Travis nie je známy práve tým, že by odolala nejakej žene, obzvlášť nie, keď leží v jeho posteli. Abby je zo začiatku taká sivá myška. Pohybuje sa v okolí svojej dlhoročnej najlepšej kamarátky, ktorá zhodou okolností chodí s Travisovým bratrancom. Okrem tých dvoch jej spoločnosť robí ešte jej nenávidená spolubývajúca, a to je asi tak všetko. Pred Travisovým šarmom je varovaná, no ona si stojí za svojim. Sú len kamaráti, nikto ho nepozná tak ako ona, a nikto sa nemusí obávať toho, žeby spolu niekedy mali sex - podľa nej ju Travis nechce a ona o také problémy tiež nestojí.

No človek mieni, a pán boh mení. Chvíľu sa síce kamarátstvo predstierať dá. Dokonca aj pred sebou samým. No chémia, ktorá medzi nimi je, im to nedovolí na príliš dlhú dobu. Abby ani nevie ako a ocitá sa vo veľmi zvláštnom milostnom trojuholníku, ktorý podľa nej ani neexistuje. Abby je totiž tak trocha slepá. A možno aj hlúpa. To, čo všetci vidia od nejakej 80 strany, si ona uvedomí o dvesto strán neskôr. A povedať, že z toho zostala trocha vyplieskaná, by bolo ešte mierne.

Kniha Beautiful Disaster je dosť akčná. Stále sa v nej niečo deje, ani jedna strana tam nie je na vyplnenie priestoru, takže kniha sa číta ľahko a rýchlo. Kniha je mladá. A cítiť to z nej. Plná vzťahov, emócií, rozhodnutí a hormónov. Nechýba jej dynamika, a ani hlbšia zápletka. (Aby sa nepovedalo, že to je celé len o tom ako okolo seba dva vzdialené vesmíry krúžia.) Ale tá nebola to, čo som si na knihe zamilovala.

Bol to vzťah Travisa a Abby. Na jednej strane ste chceli aby boli spolu, pretože ani jednému z nich neprospievalo byť od seba, a potom jeden z nich spravil niečo úplne hlúpe a zrazu ste chceli, aby sa už konečne pohli z miesta a niečo so sebou spravili. Aj keby to znamenalo, že budú od sebe. Milovali ste ich, lezli vám na nervy, mali ste chuť ich prefackať, nech sa spamätajú, a potom ste sa usmievali, pretože boli proste zlatí. :D  Síce mi trošku nesedelo, aby sa z takého skazeného človeka ako bol Travis stal v priebehu pár sto stránok niekto... No iný. Lebo to bola zmena o 180°. Ale fajn, dajme tomu, že je to možné. Len ja som skeptická. A celá tá jeho zmena vyvrcholila v závere, ktorý mi prišiel trocha pritiahnutý za vlasy, a úprimne pochybujem, žeby nejaký vysokoškolák spravil len tak to, čo sa tam stalo.

Bez debaty je to kniha, ktorá mi sadla. Jej čítanie som si užila. Angličtina bola ľahká. Zhltla som ju za poobedie. Čítala sa rýchlo, príbeh vás vtiahol a nebolo možné ju zatvoriť skôr, ako ste prečítali poslednú stranu. Vyčarila úsmev na tvári, aj ustarostené vrásky. Osobne mi pripomína takú vysokoškolskú a dospelejšiu variantu knihy The Duff. A tú som ja milovala, takže mi bolo od začiatku jasné, že toto si zamilujem minimálne rovnako.

Ak máte chuť na niečo mladé a bez všakovakých fantasy príšer. Niečo o vzťahoch, dynamické a svieže, Beautiful Disaster sa vám bude páčiť. 



 a pol

Pol hviezdičky dole za ten koniec, ktorý bol síce pekný, ale hrooozne nereálny. :D

Kniha vychádza v slovenskom preklade vďaka vydavateľstvu Fortuna Libri 11.3.2013 Čo je o chvíľku. :) A Travisov pohľad na vec sa svojej knižnej podoby dočká už budúci mesiac. 

3 komentáre:

  1. Túto knihu si plánujem prečítať, znie skvele, pekná recenzia 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Teším sa, teším. :) Ešte som to nečítala, ale mám to na to-reade, preklad ma neuveriteľne potešil. Dúfam, že ho dostanem skoro do rúk :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Úžasná recenzia, normálne mám chuť nabehnúť do obchodu a kúpiť si túto super knihu! :)

    OdpovedaťOdstrániť