pondelok 24. júna 2013

Recenzia: Alex Scarrow - Jazdci časom: Prvá misia

Liam mal zomrieť na palube Titaniku v roku 1912, no pár sekúnd pred smrťou ho zachránil tajomný starec, a tak Liam svoj život zapredal tajnej Spoločnosti cestovateľov v čase, ktorá chráni naše dejiny. Podobný osud postihol aj Maddy a Sal, ktoré boli zachránené viac ako sto rokov po Liamovi. Maddy zachránil ten istý tajomný starec pri leteckom nešťastí v roku 2010. Sal mala zomrieť v roku 2026 pri požiari, no aj ona svoju smrť radšej vymenila za vstup medzi Jazdcov časom.

Nezomreli, no ich životy od toho momentu vyzerajú úplne inak. Pár minút pred smrťou sa upísali, že budú ochraňovať správny vývoj našich dejín, a že zabránia komukoľvek z budúcnosti využiť vynájdený časostroj a zmeniť všetko, čo ľudstvo kedy na tejto planéte urobilo. Aj ten najmenší detail zmenený v dobách minulých spôsobí celý rad veľkých zmien ľudskej spoločnosti v dobách súčasných.

Uväznení v časovej bubline prechádzajú výcvikom, po ktorom ukončení z nich budú Jazdci časom so všetkým, čo k tomu patrí. Budú schopní si všimnúť kedy sa minulosť zmenila, určiť presný dátum a udalosť, no a to najdôležitejšie - budú schopní cestovať v čase do alternatívnej minulosti a napraviť čokoľvek, čo bolo zmenené. Uprostred ich výcviku však nastane posun. Všetko nasvedčuje tomu, že Liam musí s podpornou jednotkou, ktorá má podobu veľkého chlapa s počítačovým čipom v hlave, ísť do Nemecka v čase druhej svetovej vojny a zabrániť šialencovi menom Kramer zmeniť svet na nacistami ovládané miesto.

Alex Scarrov je pán v našich končinách pomerne neznámy. Po prečítaní prvej knihy v jeho sérii o jazdcoch časom si ale myslím, že tomu tak ďalej nebude a nájde si u nás peknú základňu fanúšikov, ktorej členkou budem rozhodne aj ja. Alex Scarrow vzal zaujímavú tému, ktorá nemá v literatúre pre mládež veľké zastúpenie, čo je škoda, keďže cestovanie v čase prináša pre knihu kopu možných scenárov, skombinoval to so svojim osobitným štýlom a vznikla nám kniha, ktorá vás vtiahne do deja po prečítaní prvých riadkov a nechá vás opustiť túto knižnú jazdu  až na poslednej stránke.

Hlavnými hrdinami tejto knihy sú mladí ľudia, ktorí boli hodení do vody so slovami: plávaj. Musia sa naučiť všetko čo je potrebné, a ani netušia, čo si svojou záchranou naložili na plecia. Každá z postáv bola charakterovo odlišná a prirástla vám k srdcu iným spôsobom. Ku všetkým svojim obavám sa stavali čelom, namiesto fňukania zapojili mozog a snažili sa situáciu čo najlepšie vyriešiť, čo mi bolo od prvej strany veľmi sympatické. 

Nie je toho veľa, čo by mi na knihe vadilo. Pár vecí sa však nájde. Autor mal zápletku veľmi dobre premyslenú, a čo musím kvitovať je to, že na začiatku ste síce boli hodení rovno uprostred, no vždy sa pomedzi riadky udialo veľa vysvetľovania. Kto, prečo, ako cestuje v čase, atď. Na druhej strane, o samotnej Spoločnosti sme sa nedozvedeli takmer nič. Čo mi, vzhľadom na to, že to jatrí moju zvedavosť, celkom vadí. Asi rovnako ako fakt, že samotné hlavné postavy to nejako zvláštne neriešili. Sú to také detaily, ktoré vás počas čítania tejto adrenalínovej jazdy ani nenapadne riešiť, no po dočítaní knihy sa zamyslíte, a zistíte, že vám to v knihe chýbalo.

Ak vás zaujíma téma cestovania v čase a podobné knihy patria medzi vaše vyhľadávané, knihu budete milovať. Nečakajte od nej však žiadne romantické zápletky, scény, alebo čokoľvek na podobnú nôtu. Ja som knihu nevedela položiť z rúk a môžem ju ľuďom dookola len a len odporúčať. Táto kniha vás vcucne na pár hodín, kedy pre vás prestane okolitý svet existovať. 

A mimochodom, Jazdci časom svoje dobrodružstvá rozprávajú na stránkach zatiaľ ôsmich kníh. Bezprostredné pokračovanie Prvej misie sa volá Dni predátorov. V druhej knihe pôjdeme spolu s Liamom do sveta patriaceho dinosaurom. A čo je najlepšie, kniha vychádza už dnes!




Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart. Jazdcov si môžete kúpiť aj na stránke ich e-shopu. Alebo tak urobíte aj na stránkach internetové kníhkupectva ABCknihy. sk na tomto linku.

3 komentáre:

  1. O tej spoločnosti som si to uvedomila teraz - iba vďaka tebe :D a to som knihu čítala asi pred dvoma mesiacmi :D
    Fakt je to zvláštne, že tam nebola nejako významne spomenutá, ale mne to v tej chvíli nevadilo

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pekná recenzia a kniha vyzerá dosť dobre, len ma odrádza dĺžka série... Avšak rada by som si ju po toľkej chvále z rôznych strán prečítala.:D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Toto si rozhodne plánujem prečítať, vyzerá to skvele a cestovanie časom ja milujem 8)

    OdpovedaťOdstrániť