utorok 11. júna 2013

Recenzia: Stephanie Perkinsová - Lola a kluk od vedle

Lola má sedemnásť, dvoch otcov, skriňu plnú trblietok, parochní, šialených šiat a na stolíku jej tróni šijací stroj. Celú šialenosť dotvára jej o päť rokov starší priateľ, ktorý je príkladom dokonalého bad boya - výbušný, citlivý, sexy, spieva v kapele a jej otcovia ho radi nemajú. Dokonalé leto naruší návrat dvojčiat Bellových, ktorí sa znova prisťahujú do vedľajšieho domu. Calliope a Cricket sú dve osoby, ktoré Lola nechcela už nikdy vo svojom živote vidieť.

Dokázala sa Lola za dva roky cez všetko preniesť alebo znova dovolí, aby jej Cricket skomplikoval život?

Lola a Cricket sú navzájom tak odlišní, ako len dvaja ľudia môžu byť. Lola je srdcom aj dušou umelkyňa, ktorá svoj pohľad na svet prezentuje tým, čo si oblieka. Čím šialenejšie, originálnejšie a nápaditejšie, tým lepšie. Vrcholom jej krajčírskej kariéry majú byť šaty na ples v štýle Márie Antoinetty, na ktorých výrobu potrebuje celú svoju koncentráciu. Milostné trable sú tak to posledné, čo chce riešiť.
Cricket je sladký vynálezca študujúci na univerzite, ktorý bol v piatich rokoch schopný postaviť výťah pre bábiky. No a nemilujte ho. Celý svoj život obetoval pre dobro svojho dvojčaťa - Calliope, krasokorčuliarke, kvôli ktorej sa celá rodina Bellových musela často sťahovať - a tak nemal možnosť si vytvoriť vlastný život. Návrat do izby, ktorej okno susedí  s Loliným, zamáva nie len jeho emóciami. Bude schopný si Lolu znova získať?

Druhá kniha Stephanie Perkinsovej je krásna tým Perkinsovej spôsobom, čo vlastne znamená, že je krásne romantická, komplikovaná a milá, s postavami, ktoré si zamilujete. Nesie sa v podobnom duchu ako prvá kniha tejto voľnej série - Polibek pro Annu, - takže žiadne ľahké cestičky si Stephanie nepripravila ani pre túto dvojicu. Či už pôjde o Lolinho aktuálneho priateľa, ktorý si bude brániť svoje teritórium zubami nechtami, alebo Cricketovu sestru, ktorá dá jasne najavo, že si neželá, aby sa okolo jej brata Lola motala. Okolie však nebude to jediné, čo bude romantiku v tejto knihe komplikovať. Lola sama tomu tiež pekne zavarí, čomu sa ale človek ani nebude čudovať, pretože so všetkým, čo si pre ňu autorka v tejto knihe pripravila, bude mať skutočne právo na pár blbých rozhodnutí.

Lola a kluk od vedle je ideálnym príkladom toho, čomu sa vraví letné čítanie. Žiadne nepochopiteľné dialógy a dejové línie, ktoré by vyžadovali 110% výkon vášho mozgu, aby ste to pochopili. Nič, len ľahko plynulý dej plný úsmevných, romantických a milých chvíľ, ktoré sú v správnu dobu okorenené niečím tep zrýchľujucejším, aby to celé nespadlo do príbehu, ktorý je síce pekný, ale nudný a v konečnom dôsledku ničím nezaujímavý.

Ak hľadáte knihu, ktorú by ste si so sebou vzali k babke na prázdniny alebo chcete knihu, s ktorou sa dá vyvaliť niekde na lehátku na pláži a nechať príbeh nech plynie okolo vás, Lola je tou správnou voľbou. Nudiť sa pri nej nebudete, hlavné postavy vám prirastú k srdcu (aj keď mne osobne Lola s Cricketom prirástli k srdcu menej ako Anna a St. Clair z autorkinej prvej knihy) a úsmev na tvári budete mať viac ako polovicu knihy.


 a pol


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti AlbatrosMedia. Knihu si môžete zakúpiť aj na stránkach ich e-shopu, na tomto linku.

2 komentáre:

  1. Knihu som ešte nečítala, ale veľa som už o nej počula :) Vyzerá to byť vážne dobré, niekedy si to musím prečítať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jojo, tohle je moc hezká knížka:) mě se líbila..a recenze se ti povedla!

    OdpovedaťOdstrániť