štvrtok 22. augusta 2013

Recenzia: Rick Riordan - Zlodej blesku (Percy Jackson #1)

V kinách práve beží filmové spracovanie druhej časti príbehu o synovi boha a smrteľníčky, a ku mne sa po kamoškinom lanárení (ospevovala síce Logana Lermana, ale ja na ten film nepôjdem, kým tú knihu neprečítam :D) dostala do rúk jeho prvá časť v knižnej podobe.

A čože to hovorím na knihu z pera Ricka Riordana, ktorá je už na prvý pohľad určená kúsok mladším čítateľom? Aj keď si myslím, že knihu si oveľa viac užije mladšie publikum (veď aj samotné postavy mali len dvanásť rokov), kniha má všetko potrebné, aby zaujala aj tích starších odvážlivcov, ktorí sa po knihe rozhodnú siahnuť.

Zlodej blesku popisuje dobrodružstvá trojice nie celkom ľudských kamarátov, ktorí musia napraviť kixy starých a mocných bohov, čo si nedovidia na špičku nosa a poháňajú ich staré roztržky, spory a ich božská zabednenosť. Na pleciach Percyho sa tak ocitol osud sveta -chlapec musí nájsť čoši ukradnuté a zabrániť tak vypuknutiu vojny. Po otvorení na vás čaká od prvej až po tú poslednú stranu príbeh nabitý gréckou mytológiu, ktorá je podaná tak brilantne, že človek nebude mať až taký veľký problém zorientovať sa v hierarchii a fungovaní Olympu.

Boh vojny a bohyňa lásky skrývajúci sa v zašitých kútoch Spojených štátov, aby sa mohli nerušene muchlovať? A prečo nie! Autor tejto knihy predvedie svoju fantáziu a predstaví vám náš smrteľnícky svet tak, že by vás to nikdy nenapadlo. Obludy z podsvetia predávajúce záhradných trpaslíkov, Empire State Building ako hlavná ústredňa Olympu, pero čo sa mení na bájny meč a ešte omnoho viac. Okrem fantázie však Rickovi nechýba ani nejaký ten spisovateľský um. Jeho knihe nechýba akcia, záhada, napätie, no ani humor - a verte mi, nejeden dialóg alebo vnútorný komentár Percyho bude mať potenciál vás dostať do kolien. 

Kniha vás veľmi jednoducho pohltí a ja som sa neraz pristihla, že si želám, aby som bola kúsoček mladšia. Zlodeja blesku som si zamilovala aj napriek tomu, že možno nie som to primárne publikum, ktorému je kniha určená, no celkom živo si viem predstaviť svoje mladšie ja, ako hltá jednu stránku za druhou, celé šťastné, že si našlo náhradu za Harryho Pottera a knihu nebude chcieť pustiť z ruky. No keďže som už kúsoček staršia, na knihe viem oceniť aj niečo iné, nie len skvelý príbeh, ktorý vezme moju fantáziu na jednu adrenalínovú jazdu. Čo cením (ale že strašne strašne) je v podstate vec úplne obyčajná, no aj tak s ňou má v poslednej dobe veľa autorov problém - žiadna postava mi neliezla na nervy! Či už ste mali dočinenia s najväčším záporákom, mékajúcou kozou alebo neschopným rodičom, ani jednému z nich sa nepodarilo ma dohnať do zúfalstva, kedy by som si búchala hlavu o stenu. Niektoré postavy ste práve v láske nemali, no nebolo to preto, žeby sa správali nemožne a sám autor si s nimi nevedel rady, ale preto, že ste ich ani nikdy v obľube mať nemali. A za mňa musím podotknúť, že taká postava bola len jedna. 

Koho ešte stále vyššie riadky nepresvedčili, že kniha skutočne má čo ponúknuť, toho už nepresvedčí asi nič. Hnacím prvkom prvej polovice bude jedna nevyjasnená informácia, a síce - ktorý z bohov je vlastne Percyho otcom. Aj napiek viacerým úplne do oči bijúcim narážkam mi to nenapadlo. Dôvodom bolo asi to, že som si knihu proste za jazdy vychutnávala a môj mozog sa nenudil dostatočne na to, aby sa zamýšľal nejako hlbšie nad sploditeľom nášho hrdinu. A so všetkými problémami, bitkami a útekmi v druhej časti, ste na to ani nepomysleli.

Moja racionálna časť mi hovorí, že tejto knihe 5 hviezdičiek dať jednoducho nemôžem. A tá časť, ktorá počas čítania vrnela blahom, tú druhú bije a kričí, že prečo by som nemohla... A keďže tá racionálna časť mi nevie ponúknuť žiadne obstojné argumenty, prečo by si Percy nezaslúžil plný počet hviezd, má to vopred prehraté. Ak ste starší a viete, že takéto knihy pre vás už skutočne nie sú, asi sa do toho veľmi nepúšťajte. Aj keď za mňa môžem povedať, že by ste to mali skúsiť. Ja som si knihu neskutočne užila, tak trocha sa vrátila do mladších čias a každé jedno písmenko autorovi uverila. Takže som sa na Percyho dosť kvalitne namotala a prvú knihu zhltla aj s navijakom. Dajte mi do ruky dvojku!

Toto sú veľmi veľmi subjektívne hviezdičky. :D

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Fragment

2 komentáre:

  1. Moja prvá knižka v angličtine :D Vlastne knižky a teraz som si ich dokúpila aj v slovenčine, lebo som ich proste musela mať.
    O filmoch ani nehovorím! Bola som na dvojke (myslím si, že sa držala knihy viac ako jednotka, tak dúfam, že kvôli tomu konci spravia aj pokračovanie, lebo ma vážne naštvú) a páčila sa mi. Logan Lerman je moje zlatíčko a toho by som si pozrela aj vo veľmi nudnom vojnovom filme (kvôli nemu by bol určite náramne zaujímavý).
    Teším sa, že sa PJO páčil a dúfam, že ťa nesklamú ani ďalšie diely. Mňa teda nesklamali.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jé, super vystihnuté a napísané.:) Ja som Percyho čítala možno v tých dvanástich alebo tak, neviem, každopádne ako to správne publikum, takže si vieš predstaviť to nadšeniee.:D Rick je fakt skvelý, nedávno som sa pustila do The Cane Chronicles a aj to som si úplne užila.:) Hmm... a film si musím pozrieť.:D

    OdpovedaťOdstrániť