streda 1. februára 2012

Recenzia: Rachel Wardová - Chaos (Čísla #2)


Anotácia:
Adam je šestnáctiletý kluk, který se vzhledem neliší od svých vrstevníků. Přesto je naprosto výjimečný. Stejně jako jeho matka i on vidí čísla. Když se někomu podívá do očí, vidí je. Zpočátku nevěděl, co znamenají. V den smrti své matky pochopil, že jsou to data úmrtí. Vede si poznámky ve svém bloku, kam zapisuje informace o lidech, s nimiž se setká, a jejich čísla. Na stránkách se neustále opakuje číslo 112027. Je jasné, že ten den se stane v Londýně katastrofa velkého rozsahu, při níž zemřou tisíce lidí.

Osudné datum se neodvratně blíží a Adam se trápí čím dál víc. Neví, co má dělat. Neví, jak varovat lidi, aby Londýn opustili a zachránili si životy. Neodvažuje se o tom nikomu říct, bojí se, že by mu nikdo nevěřil. Ale není sám, kdo o katastrofě ví nebo ji alespoň tuší. Jeho spolužačku Sáru pronásleduje několik měsíců děsivý sen. Vidí Londýn v plamenech, bortící se budovy, mrtvé a zraněné v sutinách. Sára utíká z domova a Adam ji hledá, až ji konečně objeví v jednom squatu. Společně přemýšlejí, jak katastrofě zabránit a jestli je to vůbec možné. Podaří se jim najít způsob, jak lidi varovat? Pokusí se o to? A bude jejich úsilí vůbec k něčemu?

Svet je na pokraji kolapsu. Záplavy, zemetrasenia cez celé kontinenty, nové choroby, vojny, utečenci, málo jedla, a prísny systém, kde je každý a všetko kontrolované... To je svet v roku 2026. No podľa všetkého má byť rok 2027 ešte ničivejší.

V pokračovaní Čísel sa stretávame so šestnásťročným Adamom, synom Jem. Adam rovnako ako svoja mama vidí v očiach ľudí čísla. No namiesto nej ich len tak neprechádza. Zapisuje si kedy, kde a aké číslo videl. Všetko to má v malom bloku, ktorý má neustále pri sebe.
Už ako malého upozorňovala Jem Adama, že sa má vyhýbať miestam, kde bude veľa dvadsaťsedmičiek. A čím bližšie sa Adam s babkou ocitá pri Londýne, tým je počet dvadsaťsedmičiek vyšší. Sú všade. V autobuse, škole, obchode, na ulici... Všade.

Našťastie sa aspoň o svoju babku báť nemusí. Tá ma pred sebou ešte dlhý, dlhý život. Vŕta mu v hlave, čo za číslo má on, a či náhodou aj on nie je jedna z dvadsaťsedmičiek. Pokiaľ sa ale bude držať pri babke, nič mu predsa nehrozí, nie?

Je tu však ešte jedna osoba, ktorej dátum svieti medzi všetkými tými dvadsaťsedmičkami. Sára. Dievča, ktoré sa Adama z nevysvetliteľných príčin bojí. Doslova má z neho hrôzu. Vyhýba sa mu, a keď sa náhodou stretnú, má hysterický záchvat. Sára niečo vie, a nechce mu to povedať. Niečo, kvôli čomu je vydesená. Niečo čo ju núti sa noc čo noc strhávať zo sna. Sna plného hrôzy, ohňa, utekajúcich ľudí. V tom sne sa stále opakuje jeden dátum.
1.1.2027
Adam ničomu nerozumie. Vie len, že musí Sáru stoj čo stoj nájsť, a prinútiť ju, aby opustila Londýn.

Kniha je písaná z dvoch pohľadov. Z Adamovho a Sárinho.

Adam sa snaží ochrániť babku a varovať ľudí.

Sára sa snaží nejako sa pretĺkať životom. Tvári sa, že je všetko v poriadku, v škole, doma. Aj keď opak je pravdou. Je v situácii, keď ju vôbec nezaujíma, že ju zasa vyhodili zo školy, a že toto je jej posledná šanca. Sára totiž skrýva oveľa väčšie tajomstvo. Sára má šestnásť. Sára sa bojí. Bojí sa Adama. Musí sa postarať o seba, o svojich súrodencov a o malé kĺbko, o ktoré príde na svet o pár mesiacov. Uteká z domu a ostáva sama. Nikde však nie je bezpečno a v Londýne má 16 ročné dievča na ulici len jednu šancu ako prežiť. Tak sa Sára dostáva do spoločnosti plnej prostitútok a feťákov.

Ako sa nebezpečný dátum blíži, v uliciach Londýna sa čoraz viac začínajú zhromažďovať nespokojní ľudia. Všetky protesty sú však kruto potlačené a informácie ututlávané. O čo vlastne ide? Kto všetko vie, že niečo hrozí? A prečo verejnosť nič nevie?

Je očividné, že 1.1.2027 sa stane nejaká katastrofa, pri ktorej zomrú tisícky ľudí, hlavne v Londýne.
Dokáže tomu Adam zabrániť? Uverí mu niekto, keď vyhlási, že vidí dátumy úmrtí? Spojí si ho niekto s nenápadným dievčaťom z pred šestnástich rokov, ktorá vyhlasovala niečo podobné?

Chaos je iná kniha ako Na úteku. Dovolím si povedať, že lepšia. Je tu úžasne vykreslené prostredie, dobré postavy, vynikajúca zápletka a kniha graduje. Stránky sa otáčajú jedna radosť. Najprv vás núti čítať fakt, že sledujete ako sa vám dej zamotáva pred očami a pritom nemáte absolútne šajnu o čo vlastne ide, to vás núti čítať ďalej a ďalej. A potom príde druhá polovica knihy a stránky vám začnú horieť pod prstami. Akcia, panika, hrôza... Chaos.

Veľkým plusom tejto knihy je, že už nie je písaná tak nesympaticky ako prvá časť. Číta sa ľahko plynulo, nie sú tam žiadne zbytočne rušivé prvky, nad ktorými by ste sa pozastavovali. Proste jedna radosť. :)


Pre mňa 4 hviezdičky.  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára