piatok 12. júla 2013

Recenzia: Allen Zadoff - Chlapec Nikto

Príde bez varovania, rozhodí siete, votrie sa do priazne... a zanechá za sebou rad žialiacich. Subjekt mŕtvy, misia splnená, ide sa ďalej. 

Šestnásťročný neznámy, ktorého meno nevieme, je vytrénovaný zabijak. Bez súcitu a bez emócií. Jeho činy a život riadi surová logika, pozorovanie a schopnosť analyzovať. Nad misiou nerozmýšľa, nevypytuje sa, neposudzuje. Čo musí, vykoná ako najlepšie vie a nezanechá žiadne stopy. 

Pri poslednej misii však nastanú komplikácie. Komplikácie v podobe dievčaťa. Po prvýkrát je misia ohrozená, po prvýkrát porušuje protokol, po prvýkrát kladie otázky a riskuje zo sebeckých dôvodov, a tak nebezpečenstvo hrozí nie len jemu. Nechá dávne spomienky, nech ovplyvnia jeho úsudok, podriadi sa emóciám a zradí všetko, čo doteraz poznal? Alebo si zachová profesionalitu a vykoná čo má, aj keď mu to možno ublíži tým najhorším spôsobom? Posledná misia kruto preverí nie len jeho vražedné schopnosti, no aj jeho lojálnosť voči samotnému Programu a urobí prievan v jeho dávno pochovaných emóciách. Emocionálna bolesť je totiž mnohonásobne horšia ako tá fyzická.

Fortuna Libri si pre svojich čitateľov znova pripravila knihu od, v našich končinách, neznámeho autora. Ako to v tomto vydavateľstve býva zvykom, s obálkou sa vyhrali a kniha naživo vyzerá skutočne veľmi lákavo. Príbeh skrývajúci sa pod obálkou je však omnoho lákavejší. Táto kniha v sebe skrýva mnoho prekvapení. Prvým, a pre mňa rozhodne najvýraznejším, bol štýl a atmosféra knihy. Prekvapivé boli vďaka samotnej hlavnej postave. Tajomnému neznámemu nahliadneme hlboko do mozgu, čo je v prípade tejto knihy nesmierne zaujímavé, keďže v dnešnej dobe je len málo hrdinov v knihách pre mladých, ktorých myšlienky by patrili nájomnému vrahovi. Vrahovi trénovanému od dvanástich rokov tajomným Programom. 

Toto je typ knihy, ktorý by na plátnach kín vyzeral skutočne skvelo. Je tu záhada, dráma, veľa akcie, veľa behania, bojov, vrážd a zaujímavý konflikt hlavného hrdinu, ktorý sa ocitá pred ťažkým rozhodnutím, ktoré na povrch pritiahne dávno hlboko pochované spomienky, ktoré si počas misie nesmie dovoliť, keďže ho iba zbytočne rozptyľujú od hlavného cieľa. Aj keď zo začiatku pôsobí hlavná postava pomerne chladno a mala som problém sa s ním nejako vžiť, postupne, keď začnú na povrch vyplávať rôzne otázky a situácia sa bude komplikovať, bude ľahšie sa doňho vcítiť, čo dodá príbehu ďalší odtienok. 

Takúto knihu rozhodne nečítam každý deň, čo z nej pre mňa spravilo nesmierne zaujímavé čítanie, ktoré som si užila od prvého po posledné písmenko a ktoré som prečítala za jeden deň. Aj keď som občas mala pocit, že niektoré scény sú podobné a že celé to je trocha priehľadné, koniec ma vyviedol z omylu, a v podstate všetko čo som si dovtedy myslela, poslal do teplých krajín. Keď sa na knihu spätne pozriem, skutočne jej nemám čo vytknúť, snáď len to, že keď hlavná postava niekoho sledovala atď., tak ten vzorec jeho preverovania, skúmania, analyzovania bol v každej scéne dosť podobný. To mi však veľmi nevadilo, keďže to bolo dosť fascinujúce čítať. Bolo fascinujúce sledovať, ako funguje jeho hlava, keď sa plne sústredí na splnenie misie.

Tým, že je to príbeh pomerne jedinečný, nemusí sadnúť každému. Ak viete, že vám podobné príbehy nesedia, že si radšej prečítate nejakú sladkú romantiku, tak možno nebudete knihou až taký nadšení, aj keď istá milostná linka sa dá nájsť aj tu, a aj keď je plná prekvapení, nie je to to typické, čo viete nájsť v iných knihách pre mladých. Keby som to chcela zovšeobecniť, je to kniha skôr pre chlapcov, aj keď to nemusí platiť pri každom - ja sama som dôkazom toho, že dievčatá si v tejto knihe tiež prídu na svoje. V každom prípade si myslím, že za prečítanie skutočne nič nedáte a kniha za to, aspoň podľa mňa, skutočne stojí. 




Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Fortuna Libri. Ak vás zaujíma Chlapec Nikto a jeho príbeh, knihu si môžete zakúpiť aj na stránkach internetového kníhkupectva ABCknihy.sk

5 komentárov:

  1. Pekná recenzia 8)
    Knihu mám už dlho v hľadáčiku, je to veľmi zaujímavá téma, určite si to zaobstarám 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. O knihe som nepočula, ale láka ma po tejto recenzii riadne.:O Bola by to príjemná zmena.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Určite ju skúste, baby. Téma je niečo úplne iné, ako klasické YA knihy. A o spracovaní už pomlčím, bolo bohovské. Minimálne ja som to celé zožrala aj s navijakom. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tohle je druhá (nebo dokonce třetí) nadšená recenze na tuhle knížku :) Fakt si to musím sehnat! Žádná velká romantička nejsem a myslím, že podobný žánr mi sedí. Pokusím se nic moc nečekat, abych nebyla zklamaná :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Keď som to kupovala nevedela som čo čakať, ale musím povedať, že ma prekvapila táto knižka. Jedna vec mi však vadila a to možno to, že chlapec bol moc mladý. :) Možno mi to len príde blbé, lebo ja mám už 18. Tak možno to. :)) Ale inak supeer! :) Odporúčam.

    OdpovedaťOdstrániť