piatok 28. októbra 2011

I ♥ Kraków

Tento týždeň, streda/štvrtok, som bola so školou na malej exkurzii.
Osvienčim - Wieliczka - Kraków.
Počasie nám vyšlo úplne temtické, takže z Osvienčimu som si odniesla fakt silný zážitok. Pýtam sa zas a znova: To ako mohlo niekedy niekoho niečo také napadnúť???!!! Choré, šialné, nenormálne.

Wieliczka je jedna vééééľká, ale fáááááááááákt veľkáááááááááááá soľná jaskyňa, v ktorej bol zákaz fotiť, takže si môžem pozrieť akurát obrázky na googli. Ale bolo tam krásne. A steny sú fakt slané. :D Jaskyňa má 9 poschodí, z toho je 5 prístupných verejnosti. Nájdete tam oltár, v podstate taký "kostol". Konajú sa tam svadby, a kebyže ste sa tam chceli vydávať/ženiť (ako ja a všetky moje spolužiačky, je tam fakt nádherne), máte smolu. Termíny sú už obsadené myslím, že na 10 rokov dopredu. Inak, je tam aj reštaurácia, a miestnosť, ktorá pripomína vlakovú stanicu. Ale tú takú luxusnú, ako Grand Central. A ešte je tam jedna taká sála, a tam máte normálne tanečnú plochu a konajú sa tam bály.




No a Kraków. Nádherné, veľké, krásne, historicky a architektonicky bohaté mesto. Úplne som sa doňho zamilovala! Nemám čo dodať, tam proste treba byť.


A úplná pecka... Viete koľko kníhkupectiev je v jednom obchodnom centre? 3 (možno aj viac, len som ich nevidela...) veľké kníhkupectvá. Z toho jedno: American Bookstore. A viete čo ma úplne dostalo? Dojdem k regálu, že: literatúra pre mladistvých, či ako to bolo. A tam na poličke, krásna paperbacková Cisza. Áno, správne. Poľský preklad Silence od Beccy Fitzpatrick, s pôvodnou obálkou.

A videli ste niekedy poľské obálky k Pretty Litlle Liars? Skoro som odpadla. Úplne krásne. Tie obálky sú asi jedny z tých najkrajších obálok, čo som kedy videla. Neskutočne sa mi páčia.





Ak ste ešte neboli v Krakówe, a máte možnosť tam ísť, tak neváhajte a choďte. Je to fakt krásne mesto a ešte k tomu aj s množstvom skvelých obchodov.
Inak všimli ste si už niekedy, aká je poľština úžasný jazyk? Úplne skvelý. Samé š, ž, č... A tak perfektne to znie. :D

2 komentáre:

  1. Vo Wieliczke som bola aj ja na konci školského roka na výlete s triedou. Je tam naozaj krásne. A tie Poľské obálky PLL sú dokonalé, najmä tá s tou lodičkou o_O

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hejže! Som rada, že niesom jediná, čo je z tých obálok mimo. :D

    OdpovedaťOdstrániť