sobota 1. februára 2014

Michael Grant a jeho geniálne šialenstvo s názvom BZRK

Noah a Sadie neprežívajú práve najlepšie obdobie. Ich realitou sa stal pomätený brat zatvorený na psychiatrii a mŕtva rodina. Nepoznajú sa. Nevedia o sebe nič. Nevedia, že ich životy sa zmenia natoľko, že ich od šialenstva bude celý čas deliť len veľmi málo. 

Bežný smrteľník ani len netuší, že v "makre" sa šialení ľudia rozhodli robiť šialené veci. Bežný smrteľník ani len netuší, že všetko podstatné, čo riadi svet, je možné zmeniť s mikroskopickým párom "biotov" - stačí sa vedieť hrabať v ľudskom mozgu.

Bežnými smrteľníkmi boli aj Noah a Sadie. Až kým... Kým ich nenaverbovali k skupine, ktorá má šialeným ľuďom brániť robiť šialené veci v ľudských mozgoch.

Okolo zúri vojna. Všade. Dole. V ľudskom tele. Na mikro úrovni. Vojna, ktorá mení svet tu hore. V makre.



Šialenstvo? 

Ani netušíte aké... 

Zabudnite na všetko, čo ste si doteraz o literatúre pre mladých mysleli. Zabudnite na všetky klišé, obohraný dej a nezaujímavé zápletky. Všetky predsudky pustite z hlavy, a s poriadnou dávkou zvedavosti otvorte čierne dosky, ktoré v sebe skrývajú najoriginálnejší príbeh, aký sa mi v poslednej dobe dostal do rúk. 

Začínam až príliš pozitívne? No... Veľa kritiky v nasledujúcich riadkoch nenájdete, pretože Grantov "nano" svet ma na pár dní úplne pohltil a stal sa mojou súkromnou dávkou drogy. 

Bioti, nanoboti, dole, hore, mikro, makro, cukač...Chaos. Tieto knihy sú stelesnením chaosu. Chaosu tak geniálneho, že ho nebudete vedieť pustiť z rúk. Že sa chvíľami stratíte a bude trvať, kým sa zorientujete? Nevadí, práve naopak. V tomto prípade je to pozitívum - upevní to pocit, ktorý sa autor snažil v čitateľovi vyvolať. 

Miachel Grant v tejto sérii rozohral geniálnu hru. Hru, ktorej nechýba absolútne nič. Všetky potenciálne chyby, ktoré by vám inde vadili, sa tu stali plusom. Že miestami neviete čo sa deje v realite a čo na mikroskopickej úrovni? Nevadí. Popreplietané je to tak kvalitne, že výsledný efekt vám vezme slová z úst. 

Aj keď bol začiatok trocha zmätený, čo mohlo dosť odrádzať, postupne sa to začalo vyjasňovať. Špecifický štýl písania mohol byť tiež zo začiatku trocha problém, no keď si naň človek zvykol, išlo to jedna radosť. A zápletka? Tá je v podstate úplne jednoduchá. Spoločnosť o tom síce ešte nevie, no svetu vládne nová technológia. A sú tu dve skupiny, ktoré túto technológiu ovládajú... Tí zlí a tí dobrí. Aj napriek tomu to však nie je čierno-biele. Zlí majú peknú myšlienku, len zvrátenú realizáciu. A dobrí? Dobrí chcú za každú cenu zastaviť tých zlých... A sami pri tom páchajú ohavnosti. Dobro vs. zlo. Zlo vs. dobro.V jednoduchosti je krása. A keď je tá jednoduchosť kvalitne podaná? Na  začiatku síce veľmi ľahko prídete na to, kto ku komu patrí, no je to skutočne tak? Sú motívy prezentované verejne skutočne aj motívmi reálnymi? Sú na prvý pohľad jednoznačný psychopati skutočne psychopatmi? V tejto knihe nikdy nie je nič také ako sa zdá. Príbeh graduje každou stranou až sa vám tají dych. Akcia, šialenstvo, hlboké myšlienky - nádherné myšlienky - týmto všetkým sú naplnené stránky týchto kníh. 

Knihy však nie sú pre každého. Ich nekonvenčnosť a nový pohľad, ktorý prinúti každého čitateľa premýšľať o tom, čo v skutočnosti tvorí "nás" nami, nemusí vyhovovať každému. Je to celkom náročné čítanie -  a nie len na pozornosť, aj keď to bezpochyby tiež. Prinúti vás zamyslieť sa. Na chvíľu sa zastaviť a dumať o vecicah, nad ktorými by ste normálne nehĺbali. 

Medzi šialenstvom a genialitou je zvyčajne veľmi tenká hranica. A táto hranica sa v tejto knihe stráca. Pretože tieto knihy boli geniálne. Možno preháňam, ale skutočnosťou zostáva, že na mňa urobili neskutočný dojem a ešte dlho nad nimi budem rozmýšľať (a tešiť sa  na záverečnú časť). Boli však aj šialené. Veľakrát som sa pozastavila a rozmýšľala, že toto napísal buď totálny šialenec alebo génius. Najskôr oboje. 

Ak ste z riadkov vyššie nepochopili, že sa mi knihy páčili tak to zjednoduchším - boli úžasné. Odporúčam všetkými desiatimi. Aj keby sa vám páčiť nemali - dajte im šancu. Na niečo podobné sa nenaráža každý deň. Je to výnimočné. Je to originálne. Je to iné. Je to kvalitné. A v poslednom rade to je šialené. A to je pre moju čitateľskú dušu viac ako polovica úspechu, ak sa mi má kniha páčiť. 

Za poskytnutie recenzných výtlačkov nakoniec ďakujem spoločnosti AlbatrosMedia.

2 komentáre:

  1. Doteraz som na knihy hľadela ako "mohlo by to byť fajn, ale čítať sa mi to nechce", ale touto recenziou si môj názor zmenila - chcem si ich prečítať, vyzerá to zaujímavo!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. súhlasím s každučkým slovom :) podľa mňa tá séria je dosť nedocenená aj keď podľa mňa je geniálna :)

    OdpovedaťOdstrániť