nedeľa 28. októbra 2012

Čo čítať, keď sa chcete báť

Dušičky sú za dverami a moje hlavné kritérium pri výbere knihy, ktorú si prečítam ako ďalšiu sa trošku pozmenilo. Neviem ako vy, ale ja sa chcem na Halloween báť. Tak poriadne. 
Seriály na večer, pri ktorých budem kričať po uši zababušená v deke, už vybraté mám. Inak - ak máte chuť na fakt psycho seriál, hoďte očkom po AMERICAN HORROR STORY.

Nad knihami práve rozmýšľam.

Halloween je doba plná duchov, upírov, vlkolakov, čarodejníc a kto-vie-akej-ešte-hávede.
A mojím tohtoročným hlavným dušičkovým cieľom sa stalo prečítanie Stokerovho Drakulu. Aj keď to vidím trocha problematicky, lebo predsa len, neviem či dokážem odolať Temným dieram a Rezistencii, ktoré by mi mali prísť niekedy tento týždeň. Ale budem sa zo všetkých síl snažiť, lebo nemať prečítaného Drakulu, vnímam v mojom prípade ako obrovský nedostatok. :D

Čím sa dostávam k hlavnej pointe tohto článku: Čo čítať, keď sa chcete báť

LES KOSTÍ

Sériu z pera Carrie Ryan určite netreba predstavovať. V pondelok vychádza tretia, teda záverečná časť príbehu o zombie, a určite sú na ňu vyklepaní viacerí.

Čo z nej robí ideálne Halloweenske čítanie?

Je v nej veľa zombie, pri príbehu tuhne krv a autorka píše bravúrne. Budete sa báť.

Knihy sú moje absolútne topky, takže ja ich vychvaľujem kde sa dá, a asi tak od minulého týždňa mám v hlave veľkým červeným písmom vysvietené slovíčko PONDELOK.
Ak ste ešte o knihách nepočuli, je načase vyliezť z jaskyne a spraviť si všeobecný prehľad. Začať môžte pri mojich recenziách (TU & TU), a ideálne by bolo pokračovať nábehom do kníhkupectva.

ČO S NEMŔTVYMI

Pri zombie ešte chvíľku zostanem. Čo s nemŕtvymi je dielko od švédskeho autora, ktorého meno neviem vysloviť a ani vyskloňovať: John Ajvide Lindqvist. 

Knihu som čítala ešte minulý rok a v poslednej dobe o ňu dosť často zavadím očkom a rozmýšľam či si nedať re-reading. Ja už neviem ako presne sa tam vyvíjala zápletka, ale pár vecí si z tej knihy pamätám. 
Týkajú sa väčšinou mojej reakcie na ňu. Boli tam nejaké biele húsenice, pri ktorých som vždy zvraštila tvár odporom. A presne viem kedy som ju dočítala. Bolo to v noci niekedy cez týždeň, okolo pol druhej. A ja som sa vtedy postavila z postele a ako úplná zombie som si došla do kuchyne po vodu. S tou vodou som na posteli sedela ešte asi päť minút. Nevedela som zaspať, snívali sa mi hrozné bludy a ráno som sa zobudila celá prepotená. Nehovoriac o tom, že na druhý deň som nevedela rozmýšľať nad ničím iným...

Kniha nie je nijako nechutná, ale autorove hrátky s čitateľovou psychikou z nej robia veľmi obstojný horor.

Čo z nej robí ideálne Halloweenske čítanie?

Viď vyššie. Myslím, že to ako zdôvodnenie stačí.

ČERVENÝ SMÄD

K Halloweenu nepochybne patria aj upíri. A práve o nich je táto kniha.
George R.R. Martin je meno samo o sebe. A táto kniha je VEĽMI podarený upírsky román.
Odohráva sa v 19. storočí a na parníku. Čiže istá originalita je viditeľná hneď na začiatku.
Neviem či sa po prečítaní knihy budete vyslovene báť, ale pri niektorých scénach vás určite bude objímať strach.

Čo z nej robí ideálne Halloweenske čítanie?

Upíri k halloweenu patria rovnako ako oranžové tekvice. Nápad je originálny a spracovanie veľmi kvalitné. Nečakajte žiadnu zakázanú lovestory medzi upírom a tínedžerkou, ale prepracované postavy a komplikovanú zápletku s hororovými prvkami, pri ktorých sa budete báť.


Chcela som sem ešte šupnúť niečo s čarodejnicami alebo duchmi, ale zistila som, že nič s týmito bytosťami, čo by bolo vyslovene strašidelné, som ešte nečítala.
Čo by sa mohlo zmeniť, čiže ak máte nejaké tipy na strašidelné knihy plné čarodejníc alebo duchov, sem s nimi. :)

4 komentáre:

  1. Milujem AHS :) Tá zápletka bola bohová :) Som zvedavá, čo sa vykľuje z druhej série - zatiaľ som spokojná :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa druhá séria páči oveľa viac ako prvá. Asi to bude tým prostredím. A teraz po poslednej epizóde, nemám absolútne šajnu, kam by sa to mohlo uberať...
      Ten seriál je silno koncentrované psycho - no nemiluj to! :D

      Odstrániť
  2. American horror story... tak to hej. A vraj druhá séria je ešte strašidelnejšia. Ak ide o Les kostí, no ja neviem. Nebála som sa toho, ale skôr ma zdeptala a to teda poriadne. Ani som to nedočítala.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Z druhej série som videla ešte len asi 4 epizódy, nie je čas... Ale je to psycho.
      Les kostí som myslela celkovo ako sériu a vybrala som to hlavne kvôli atmoške... A nech zdvihne ruku ten, komu nebehal mráz po chrbte na konci Pobrežia hrôzy. Lebo to bol masaker. :D

      Odstrániť