štvrtok 7. júla 2011

Letní dumání (1)

                                                        
No, ale aspoň v skratke. Je to meme, kde vyjarujete svoj názor k nejakej téme. Zoznam tém, a všetko potrebné, čo by ste potrebovali vedieť, nájdete TU.

Upozorňujem vás, že tieto príspevky budú len a len moje názory, takže akýkoľvek nesúhlas, pohoršenie a podobne si buď nechajte pre seba, alebo mi to dajte vedieť nejakým SLUŠNÝM spôsobom.


                                       SEX V KNIHÁCH PRE MLÁDEŽ

Sex. V dnešnej dobe je fakt všade. Ja, ako zástupca z radov tých mladších násťročných (o pár týždňov budem hrdou majiteľkou občianseho preukazu :D), vám prinesiem môj názor na túto problematiku a stále rastúci trend v literatúre.

Začnem rovno na príklade. Škola noci. Na prvý pohľad dosť účelová kniha. Upíri. Sex. Upíri sa predávajú. a zvedaví tínedžer sa len poteší. :D Okrem pár čisto mierne erotickch scén, má celá séria dosť sexuálny podtext. Ospravedlnenie: upíri. Po pár knihách dosť trápne. Autorky prestrelili.

No, ale nebudem rozoberať určite každému z vás známu sériu.

Ja som vychovávaná tak, že všetky človeku blizke veci beriem úplne normálne. Medi to patrí samozrejme aj sex. Žiadne tabu, detské rozprávky, atakďalej. Preto mi sex v knihách nijak zvlášť neprekáža, teda...
Pokiaľ tam nie je situácia, že hlavná hrdinka sa vyspí s každým, len aby si niečo dokázala. Alebo podobne.

Faktom však je, že nie každý autor/autorka, vie túto tému podať tak, aby to nebolo trápne, suché, nudné, choré a aby sa to nezvrhlo na čisté porno. Tu by som na príklad mohla uviesť taký Úsvit alebo (znovu) Školu noci. Ani v jednej zo spominaných kních sa to autorke nepodarilo.

Ja osobne mám rada, keď čítam knihu, kde je samozrejme nejaká tá milostná zápletka, a dajme tomu, že hlavná hrdnika sa rozhoduje, či TO urobí.


Keďže sú to väčšinou knihy, kde je hlavnou hrdinkou/hrdinom človek vo veku 15 - 18 rokov, príde mi celkom normálne, že aj táto téma sa v knihe objaví. Podobne ako škola, problémy s rodičmí, aj sex je téma, ktorá je aktuálna aj pre tínedžerov.

Čo sa týka rodičov, tak tí by to nemali brať nijak tragicky. Či bude táto téma v knihách alebo si to nájde človek na internete... Skôr by mali byť radi, že ich ratolesti čítajú.
A určite by som ja ako rodič rdšej brala, kebyže je v knihe sex, ako nejaká vražda, násile alebo podobne. :D

Čiže konečný vedikt... Rozhodne je to niečo, čo sa v literatúre objavuje čoraz častejšie, či je to dobré alebo zlé, to nechávam na vás. Ja to beriem tak neutrálne. Každý môže mať iný názor. 

Všetkého, ale s mierou. ;)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára