štvrtok 14. júla 2011

Letní dumání (2)

No, ale aspoň v skratke. Je to meme, kde vyjarujete svoj názor k nejakej téme. Zoznam tém, a všetko potrebné, čo by ste potrebovali vedieť, nájdete TU.

Upozorňujem vás, že tieto príspevky budú len a len moje názory, takže akýkoľvek nesúhlas, pohoršenie a podobne si buď nechajte pre seba, alebo mi to dajte vedieť nejakým SLUŠNÝM spôsobom.

Hodnotenie kníh

Koľko ľudí, toľko chutí. To platí všade. Aj pri knihách. Preto si myslím, že žiadna kniha sa nedá jednoznačne ohodnotiť. 
Ja osobne sa vždy snažím knihu ohodnotiť čo najobjekívnejšie. 
Prednedávnom som niekde čítala recenziu na jednu knihu, kde dievča napísalo, že keby malo hodnotiť to ako to autorka napísala, a aké z toho mala pocity, dá tomu štyri, keď nie päť hviezdičiek. Dala tomu len jednu. Prečo? Téma, o ktorej autorka písala jej nebola po chuti, a vôbec,  prišlo jej to zvrátené... Po tom čo si uvedomila, o čom vlastne autorka písala. Možno ste niekto čítal tú recenziu. Týkala sa knižky Forbidden. 
Pre tých, ktorí ju už čítali to myslím netreba približovať, pre tých ostaných... klik
Nebudem tu teraz hodnotiť túto knihu, nakoľko som ju ešte nečítala, no včera som si ju úspešne kúpila, a neviem sa dočkať, kedy sa do nej pustím. 
Myslím, že anotácia hovorí za všeko, tak mi teda vysvetlite, načo tú knihu čítala, keď jej je niečo také nepríjemné? Zbytočne knihe znížila priemerné hodnotenie.
O podobných príkladoch by sa dalo vypisovať hodiny.  Aj pár ľudí z môjho okolia tvrdilo o ságe Twilight, že je to hlúposť, blbosť, niečo neskutočne trápne. Knihu nečítali. Ako niekto môže knihu označiť za hlúpu a zlú bez toho, aby prečítali apsoň prvých sto strán?  To je odsúdeniahodné!
Človek by si vždy keď hodnotí knihu mal uvedomiť, že ten autor sa s tým babral. Písal, upravoval, škrtal a prepisoval, v slepej viere, že to vyjde a že kniha bude dobrá. A už len za tú snahu si žiadna, skutočne žiadna kniha nezaslúži jednu hviezdičku. Česť fakt strašným výnimkám, s ktorými som ja našťastie nemala tú česť. 
A aj keď bola kniha fakt zlá, a vy máte chuť napísať, ake to bolo strašné, hrozné a ja neviem ešte aké, na rovinu, treba to podať vždy tak, aby sa to nikoho príliš nedotklo. Treba napísať čo konkrétne sa vám na knihe nepáčilo, nie len to, že bola proste strašná a hotovo! Som si istá, že každý autor ocení, keď hodnoteniu knihy venujete nejaký čas, keď napíšete čo sa vám páčilo/nepáčilo. Keď  napíšete prečo. Každý sa učí z vlastných chýb a aj tomu autorovi dobre mierená kritika určite pomôže, aby vedel, čo urobil zle, kde prestrelil...

Čo sa týka môjho hodnotenia, vždy sa snažím hodnotiť podľa toho, aké pocity vo mne kniha zanechala. Na druhej strane, nikdy nehodnotím knihu len podľa toho. Mne sa mohla kniha fakt páčiť, aj napriek tomu, že keď sa na to pozriem reálne, tak tá kniha bola v podstate dosť zlá. Vtedy volím nejaký priemer, zlatý stred medzi objektívnym hodnotením a mojimi pocitmi.
A čo musí kniha obsahovať, aby som ju celá nadšená odporučila ďalej?
Dobrú zápletku, všetko len nie plytké charaktery, chytľavý štýl, dobrú atmosféru, prinajmenšom peknú a nie veľmi otrepanú myšlienku, a musí vo mne niečo zanechať.

2 komentáre:

  1. nuž, ono to bolo vždy tak...predsudky vždy budú a vždy boli, s tým nič nenarobíme...ja napríklad nemám rád, keď mi niekto nasilu vnúka knihu, ktorá je teraz ,,masovo" populárna, a keď si ju prečítam, zisťujem že je to totálny brak, ktorý na teba priam kričí ,,chcem tvoje vreckovéé"...je pravda, že v dnešnej dobe sa už vydáva všeličo, ale len niečo z toho má hodnotu...a to všetci nevidia...škoda

    OdpovedaťOdstrániť
  2. To je fakt, v dnešnej dobe sa vydá skutočne všeličo. A pritom len niečo z toho skutočne stojí za to, ale je to podstatné? Pre vydavateľa a autora, ktorý sa chce na knihe len nabaliť asi nie. Podstatné je, že sa to po dych berúcej reklame predáva a im sa sypú peniažky. To, že si potom chudák tínedžer búcha hlavu o stenu, lebo na tú knihu minul mesačné vreckové a kniha nestojí ani za pohľad, nie je podstatné.

    OdpovedaťOdstrániť